2024 április 22

Forint – rég nem látott pánik, itt az új mélypont!

Régen volt ennyire rossz hete a magyar fizetőeszköznek. Az EUR/HUF keresztárfolyam 394 felett fejezte be a pénteki napot a legfrissebb elérhető adat szerint. Ilyen gyengén a forint 5 hónapja nem állt az euróval szemben, egyelőre nyoma sincsen semmilyen visszaerősödésnek. A megszólaltatott elemzők kiemelték a keddi kamatdöntő ülés hatását, valamint egyéb tényezőket is azonosítottak.

Forint – egyre nagyobb a baj

Ahogyan mi is beszámoltunk róla, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi kamatdöntő ülésével kapcsolatban izgatottak voltak a piaci szereplők. Virág Barnabás alelnök korábbi megszólalásai alapján ugyanis mind a 75 bázispontos, mind a 100 bázispontos kamatcsökkentés az asztalon volt. Azóta már tudjuk, hogy 100 bázisponttal, 10 %-ról 9 %-ra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Monetáris Tanács. Virág Barnabás a döntés utáni indoklásában kifejezte, hogy elült a januári pénzpiaci zaj, az inflációs folyamatok mellett ez is lehetőséget teremtett a kamatcsökkentés átmeneti gyorsítására.

A forint azonban nem reagált jól, ezt a megjelent elemzések is alátámasztják. Varga Zoltán, az Equilor elemzője jelezte, hogy a bejelentést követően törte át azonnal a 390-es szintet az euróárfolyam, és egyelőre úgy tűnik, hogy az árfolyam átkerült a 390-395-ös sávba. Az Equilor elemzője az Index.hu-nak arról is beszélt, hogy a jegybank és a kormány közötti csütörtöki pengeváltás is volatilitást hozott a forint árfolyamában. Varga Zoltán az euróárfolyam tekintetében mindezek alapján jelenleg a 390-400-as sávot tartja bejárhatónak.

 Molnár Dániel, a Makronóm Intézet elemzője szerint új helyzetbe került a kamatdöntés után a forint. A szintén az Index.hu-nak nyilatkozó szakember szerint most az erősödéshez kell áttörni a 390-es szintet. Pedig ez a szint korábban rendkívül strapabírónak bizonyult a gyengülés megállításában. Ehhez szerinte gyökeres fordulatnak kellene bekövetkeznie akár a gazdasági helyzetben, akár Magyarország nemzetközi megítélésében.

Nemzetközi tényezők is játszhatnak

Nem vagyunk már tehát messze a 400-as eurótól, de a korábbi történelmi mélypontok közelségéről sem beszélhetünk azért. Az, hogy hogyan alakul majd a forint sorsa, a hazai tényezőkön túl a nemzetközi piaci szempontoktól is függhet. Ebből a szempontból is érdekes lehet majd az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő ülése, ahol az eurózóna jegybankjának kommunikációja lehet a legfontosabb. Szintén érdemes lesz majd figyelni többek között a pénteki foglalkoztatottsági adatra is az Egyesült Államokból. Ugyanis ez is segíthet a Fednek eldönteni, hogy mikor változtasson a kamatszinten. Utóbbi pedig a nemzetközi piaci hangulaton keresztül a forint megítélésére is hatással bírhat.

Itt az új mélypont!

Hétfőn időközben már 395 felett is járt az euróárfolyam, ez pedig közel egy éves mélypontnak felel meg. Nincs tehát javuló tendencia a magyar fizetőeszköz szempontjából, pedig a nemzetközileg irányadó tőzsdék továbbra is történelmi csúcsaik közelében tartózkodnak.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!