Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Forint – ekkorát esett, irány a valutaváltó?!

Nemrég arról írhattunk, hogy a forint igencsak szépen kezdte az idei évet. Még mindig elmondható, hogy a 2023-as záróárhoz képest erősödött a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, ugyanakkor ma már a gyengülésé volt a főszerep. Ez most kivételesen nem egy országspecifikus tényezőből eredhet, legalábbis a megjelent elemzések alapján nem úgy tűnik.

Forint – betett az amerikai adat

A forint piaci megítélése számos tényezőtől függhet a korábbi, elemzői kommentárok alapján. Ezek közé tartozik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája, az uniós források kérdése, a hazai gazdasági és gazdaságpolitikai helyzet is. A külső, nemzetközi piaci tényezők hatását sem szabad elhanyagolni, ahogyan arra többször is felhívták már a figyelmet. A nagy jegybankok monetáris politikája ugyanis jelentős hatással bírhat a devizapiacra, és így a forint árfolyamára is.

Ma pedig az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris politikájára potenciálisan hatást gyakorló adat érkezett. Régóta várták a piacok a mai amerikai inflációs adatot, amely magyar idő szerint 14:30-kor került nyilvánosságra. Az elemzők éves szinten 3,2 %-os inflációt vártak, ehelyett 3,4 %-kal emelkedtek az árak az Egyesült Államokban. Ez mindenképpen negatív meglepetésnek számít. Ha az infláció lassabban éri el a Fed célját, akkor a Fed kamatcsökkentései is később érkezhetnek. Emiatt eshettek a piacok a hírre, és erősödhetett a dollár. Rosszul érinthette a negatív piaci hangulat a forint napját is. Így 380 közelébe gyengült a hazai pénznem az euróval szemben.

Az amerikai piac zárásához közeledve viszont erőteljes emelkedést mutattak be a vezető amerikai részvényindexek. Érdekes lesz ennek tükrében figyelni holnap is a forint árfolyamát, a nemzetközi piaci hangulat gyors irányváltásokra képes minden irányba, ez ma is kiderült. A hazai pénznem megítélése szempontjából általánosságban a pozitív piaci hangulat a jó. A sérülékeny devizák (mint amilyen a forint is) ugyanis nagyobb kockázatvállalási hajlandóság, azaz jobb piaci hangulat mellett szokta felkelteni a befektetők figyelmét.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!