Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Forint – akkor most 300 vagy 400 lesz előbb az euró?!

Sokan pozitív reményeket fűztek az idei évhez, miután 2023-at sikerült pozitív mérleggel zárnia a forintnak. Egyelőre korai lenne még pezsgőt bontani, de a forint jelentős előnyre tett szert a főbb valutákkal szemben. A nagy kérdés viszont, hogy meddig tudja fenntartani ezt a tendenciát. Igencsak megindult az év első pár napján, de egyre közelebb az idei év első nagy kihívása. Mire lesz érdemes a továbbiakban odafigyelni? Milyen veszélyek leselkednek a kamatcsökkentések árnyékában a magyar fizetőeszközre?

Forint – ez egy maraton, nem sprint!

Nagy erővel vágott neki a forint a 2024-es évnek. Gyors elmozdulásokat láthattunk már az év első pár napján is, talán túl gyorsat? Január 1-jén közel járt az EUR/HUF keresztárfolyam a 384-es szintez, ennek ellenére az év első pénteki zárásánál már 377 közelébe süllyedtünk. Azóta viszont beragadtunk, és a magyar deviza nem volt képes kimozdulni a 380 körüli szintről. Egész héten ezen mágikus szám körül forgott a kereskedés, és még a péntek reggeli, 5,5 százalékos inflációs adat sem változtatott érdemben a helyzeten. A hetet végül a 378-as szint közelében zárta a forint az euróval szemben. Az elkövetkezendő napokban érdemes lesz odafigyelni, hogy vajon a piacok hogyan árazzák be a vártnál nagyobb lassulást a fogyasztói árak emelkedésében. Az USD/HUF keresztárfolyamnál hasonló helyzettel találkozhatunk, itt a 345-ös szint körül áll a kurzus.

Furcsa évkezdet után 300-as euró van a láthatáron?

A csodás erőnek köszönhetően a magyar fizetőeszköz körül szokatlan optimizmus alakult ki. Bár szóba került a 300-as euró, ez a vágyálom még nagyon messze van. A tavalyi év második felében rendesen megcsapkodták a forintot, egyelőre viszont a 2024-es esztendőre nem lehet panasz, hiszen a 400-as szinttől is egyre távolabb kerültünk.

Fontos dátum közeleg, ez lehet az idei év első nagy csatája, ugyanis a január 30-án tartja kamatdöntő ülését az MNB Monetáris Tanácsa. Egyre inkább olvad a forint kamatelőnye, és az eddigi megszólalások után arra lehet következtetni, hogy tovább folytatja a monetáris lazítást a jegybank. A kérdés inkább már csak a lazítás mértéke lesz, ez komolyan alakíthatja a forint befektetői megítélését is.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!