2024 május 24

Forint – megszólaltak a profik, 400 feletti euró jön?

Nem igazán tud egyelőre visszaerősödni a 370 körüli szintekre az euróval szemben a forint. Bár egyelőre újra 390 alatt tartózkodik az EUR/HUF keresztárfolyam, nem jelenthető ki, hogy komoly fordulatot látnánk. A jegybanki kamatdöntés lesz majd éppen emiatt érdekes a hónap végén, addig pedig még a nemzetközi piaci hangulat is közbeszólhat.

Nehéz környezetben

A forint árfolyamára a korábbi elemzések alapján a nagy jegybankok monetáris politikája, a nemzetközi piaci hangulat is hatást gyakorolhat. Most éppen igencsak ingadozó az utóbbi – vannak olyan elemzések, amelyek szerint ráadásul a korrekcióról szólhat az augusztus a tengerentúli tőzsdéken. Általában véve elmondható, hogy a piacokon tapasztalható kockázatkerülés, rossz hangulat nem támogatja a sérülékeny devizákat. A forint egyértelműen ebbe a kategóriába sorolható, még akkor is, ha idén összességében még jelenleg is erősödést mutatott a magyar fizetőeszköz.

Izgalmas lehet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hónap végi kamatdöntő ülése, és az utána való tájékoztató is. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint 17,6 %-os volt júliusban az infláció, ami érdemi visszaesés a korábbi hónapokhoz képest. Kérdés, hogy ebben a helyzetben a pénzpiaci környezetet is bevallottan figyelembe véve hogyan határoz majd a kamatpályáról a jegybanki vezetés. Mindenesetre Varga Zoltán, az Equilor elemzőjének véleménye szerint átmenetileg 400 fölé kerülhet az euróárfolyam a következő hetekben, hónapokban.

Forint – technikai elemzés

Ma délelőtt az OTP Elemzési Központ adott ki technikai elemzéseket, többek között az EUR/HUF devizapár grafikonját is vizsgálták. Az elemzés szerint a csökkenő trend megtört, a kitörési szint visszatesztelése 382,8 körül adhatna újra ideális long belépőt. Az OTP elemzőinek állásfoglalása alapján a 375 alatti szintek nagyon erős támasz zónává váltak, ezzel a szinttel nem valószínű, hogy számolni kellene. Mivel ilyenkor a korrekciós szinteket érdemes keresni, ezért ennél a görbénél a 406,25 körül összpontosul olyan ellenállás zóna, amely szintig végülis nyitott lehet a görbe – írják. Alulról a fő zöld trendvonalhoz érdemes igazítani a kockázatkezelést szerintük. Ellenállásnak a 398,43, valamint a 406,25 lettek megjelölve, míg támasz a 382,8, a 375, a 367,2 és a 359,4 lehet az EUR/HUF keresztárfolyam tekintetében.

Technikai elemzés forrása: OTP Global Markets

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!