2024 február 21

Forint – brutális erő, 300-as eurót hoz a Mikulás?

Lendületes erősödésbe kezdett ma a magyar fizetőeszköz. Az EUR/HUF keresztárfolyam jócskán 380 alá csökkent, tovább gyűjti tehát idei előnyét a hazai pénznem az euróval szemben. Bár többen pesszimisták a jövő évet tekintve, a mostani árfolyam egyelőre a forint erejének kitartását mutatja.

Forint – nagyot ugrott!

A forint a dollárral szemben ma 4 havi csúcsra erősödött, de az euróval szemben is több egységgel sikerült erősödnie. A Portfolio.hu elemzése szerint dollár gyengülése rendszerint erőt ad a magas kamatozású feltörekvő piaci devizáknak, utóbbiak közé tartozik a forint is. A dollár esésének egyébként több oka is van, ezek között szerepel a kedvező délutáni makroadat is – a Conference Board fogyasztói bizalmi index emelkedésére érdemes például gondolnunk.

Látható, hogy a forint árfolyamát bőven alakíthatják nemzetközi piaci tényezők is. Erre több korábbi elemzés is rámutatott, kiemelve a nagy jegybankok monetáris politikájának hatásait is. Egyértelmű persze, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája lehet a legfontosabb. Idén még egy kamatdöntésre kell készülni a jegybanktól. Virág Barnabás alelnök szavai szerint folytathatja az MNB a kamatok csökkentését, 11 % közelében állhat meg az alapkamat az év utolsó napjaiban.

Nem mindenki vár erőt

A laza monetáris politika miatt vár egyébként többek között gyengülést a forint kapcsán Varga Zoltán, az Equilor elemzője. Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a Világgazdaságnak nyilatkozva a szakember jövőre 400-as átlagos euróárfolyamot jelölt meg. Jelenleg a 300-as euró még nagyon nincs napirenden, de a 400-as szinttől is jól érzékelhető távolságra van már az euróárfolyam.

Szintén fontos lehet az uniós források kapcsán érkező híráram. Előző héten jó hír érkezett erről a frontról is, 1 milliárd eurós összeget utalhat Brüsszel Magyarországnak a jövő év elején. A további források sorsa még kérdéses, illetve vállalásokhoz kötött. Az első részlet érkezése azért hozhat némi bizalmat a korábbiakhoz képest. A forint piaci megítélését pedig szintén befolyásolhatja ez a témakör, legalábbis az elemzői értékelések szerint.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!