2024 július 14

Bitcoin árfolyam – Szörnyű a helyzet, Februári mélységben a BTC

A Bitcoin árfolyam pénteken több mint négy hónapja a legalacsonyabb szintre zuhant, mivel a befektetők aggódnak az esetleges eladások miatt a csődbe ment Mt. Gox kriptotőzsde ebben a hónapban kezdődő visszafizetési tervét, valamint az amerikai és a német kormány bitcoin-értékesítését követően.

Miért zuhan a Bitcoin árfolyam

A legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptovaluta (BTCUSD) pénteken egészen 53 701 dollárig esett a Dow Jones Market Data szerint. A bitcoin a legutóbbi ellenőrzéskor 54 308 dollár körül kereskedett, 6,8%-os csökkenéssel. A kriptó még mindig 29%-os éves emelkedést mutat, de a márciusban elért 73.798 dolláros rekordtól több mint 26%-kal van lejjebb.

A múlt hónapban a csődbe ment Mt. Gox kriptotőzsde közölte, hogy júliusban megkezdi a kriptók visszafizetését azoknak a hitelezőknek, akik a megszűnt platform több mint egy évtizeddel ezelőtti hackelése során elvesztették vagyonukat. A kifizetések bitcoinban és bitcoin cashben történnek majd.

Mt. Gox-ról

A 2010-ben indult Mt. Gox az egyik legkorábbi kriptotőzsde volt, és egykor a világ legnagyobb digitális eszköztőzsdéje. 2011-ben feltörték, és több mint 600 000 bitcoint loptak el, a platform pedig 2014-ben csődbe ment. Tavaly az amerikai igazságügyi minisztérium két orosz állampolgárt vádolt meg azzal, hogy összeesküvést szőttek az Mt. Gox feltöréséből származó bitcoinok tisztára mosására.

Az Mt. Gox tavaly szeptemberben közölte, hogy a tőzsde 2024. október 31-én lejáró határidővel néz szembe az alaptörlesztések, az előrehozott egyösszegű visszafizetések és az időközi visszafizetések teljesítésére.

Az Mt. Gox csütörtökön több mint 47 000 bitcoint, amelyek értéke meghaladja a 2,6 milliárd dollárt, a hideg tárolóból egy másik tárcába helyezett át, valószínűleg azért, hogy előkészítse a kriptót a visszafizetésre, az Arkham Intelligence blokklánc-elemző platform adatai szerint.

A befektetők attól tartanak, hogy az Mt. Gox hitelezői úgy dönthetnek, hogy eladják a kapott bitcoinokat, ami nyomást gyakorol a kriptóra, mivel a bitcoin most sokkal magasabb áron kereskedik, mint egy tucat évvel ezelőtt.

Amerika és német kormány

Eközben az amerikai és a német kormány bitcoint küldött a digitális eszközök tőzsdéire, hogy megszabaduljanak az illegális tevékenységekből lefoglalt kriptóktól, ami további eladási nyomást gyakorol az érmére. Az Arkham Intelligence szerint a múlt héten az amerikai kormányhoz kapcsolódó tárca 3940 bitcoint mozgatott át a Coinbase Prime-ra. Csütörtökön a német kormány 1300 bitcoint mozgatott át a Kraken, a Bitstamp és a Coinbase (COIN) váltóbetétjeibe, hasonló erőfeszítések sorozatában.

Technikai szempontból valószínűbb, hogy a bitcoin árfolyam 51 500 dollár felé esik, amely szinten a kriptó februárban konszolidálódott, mint hogy 65 800 dollárig, a kriptó 50 napos mozgóátlagáig emelkedjen – jegyezte meg Alex Kuptsikevich, az FX Pro vezető piaci elemzője.

A piac jelenleg arra számít, hogy a legtöbb Mt. Gox-hitelező eladja a kapott kriptót – jegyezte meg Rachel Lin, a SynFutures vezérigazgatója és társalapítója. Ha azonban az eladás végül a vártnál kisebb lesz, a bitcoin árfolyama visszapattanhat – mondta Lin a MarketWatchnak küldött e-mailben küldött kommentárjában pénteken – Írja a Marketwatch.

„Másrészt, ha elegendő eladás lesz ahhoz, hogy lejjebb nyomja az árat, akkor hamarosan az 50 000 dolláros bitcoin árfolyam szintet nézhetjük” – írta Lin.