2024 július 14

Csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon

A vegyes alapoknál 47 milliárd forintnyi tőkebeáramlás történt novemberben, ami a legmagasabb érték a kategóriák között. Bár a hozamok ezúttal nem tettek hozzá a növekedéshez, a kategória vagyona 2,3 százalékkal nőtt a hónap során. A Bamosz felhívta a figyelmet, hogy a vegyes alapokban kezelt vagyon átlépte az 1700 milliárd forintot, és ez lett a legnagyobb a kategóriák között. A nyilvános alapokon belül a kategória részesedése elérte a 24,97 százalékot. A kötvényalapoknál 3,2 milliárd forintos volt a tőkebeáramlás, a hozamokkal együtt azonban a kötvényalapok vagyona a piaci folyamatok miatt 0,8 százalékkal csökkent.

A részvényalapoknál is tőkebeáramlást tapasztaltak novemberben, ennek nagysága 9 milliárd forint volt. A növekedést az árfolyammozgások ezúttal nem segítették, a részvényalapok vagyona 0,6 százalékkal kevesebb lett. A tőkevédett alapok esetében 2,5 milliárdos tőkekiáramlás történt egy lejárt alap miatt. A vagyon ennek megfelelően 5,3 százalékkal csökkent. Az abszolút hozamú alapoknál 8,5 milliárd forintos volt a tőkebeáramlás, a hozamok azonban most nem tudták támogatni az emelkedést, így a kategória esetében 1,4 százalékos csökkenést tapasztaltak. A származtatott alapoknál 24 milliárdnyi tőkekiáramlás volt novemberben, öt lejáró alap miatt – ismertette  a távirati iroda.

A hozamok sem tudták támogatni a növekedést, így a kategória nettó eszközértéke a nagyméretű tőkekiáramlás miatt 22,9 százalékkal csökkent. Az ingatlanalapok esetében 6 milliárd forintnyi tőke távozott, ugyanakkor a tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,3 százalékkal több lett. Az árupiaci alapokhoz 0,3 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok ezen még javítani is tudtak, így a vagyonváltozás plusz 1,3 százalékos lett a hónap folyamán.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkebeáramlás történt 9 milliárdos értékben, a hozamokkal együtt a vagyon 1,1 százalékkal nőtt novemberben. A hazai alap- és vagyonkezelő szakmát képviselő Bamosz 25 tagja összesen 11 ezer milliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 7650 milliárd forintot befektetési alapokban.