Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Befejeződött a Vertikál Group dombóvári üzemének fejlesztése

Befejeződött a Vertikál Group Nyrt. dombóvári üzemének csaknem 2,5 milliárd forintos energetikai, infrastrukturális és technológiai korszerűsítése – közölte a műanyagipari és környezetgazdálkodással foglalkozó társaság az MTI-vel.

A cég közleményében azt írta, a fejlesztés 50 százalékát önerőből és banki hitelből finanszírozták. A másik felét pedig a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program plusz felteltételesen visszatérítendő támogatásából. Közlésük szerint a 2022 tavaszán kezdett fejlesztés célja az volt, hogy jelentősen csökkentsék az üzem környezetterhelését. Ezen felül biztosítsák a hosszú távon fenntartható, energiahatékony működését. A 2024. áprilisban záruló projekt csökkenti a Vertikál által nagy mértékben felhasznált műanyag-alapanyagok mennyiségét, miután lehetővé teszi a társaság saját technológiájával előállított, újrahasznosított anyagok eddigieknél hangsúlyosabb felhasználását. A technológiai fejlesztés emellett olyan anyagok körforgásban, nyersanyag-gazdálkodásban tartását is elősegíti, amelyek nagy részét további hasznosítás nélkül deponálnák, megsemmisítenének – írták.

Vertikál – Az elsők között valósíthatja meg a körforgásos gazdaság koncepcióját

A 4580 négyzetméternyi területen végrehajtott ingatlanátalakítással funkcióváltás történt az üzem épületeiben. Valamint egy hibrid, 355 kilowatt csúcsteljesítményű napelemes rendszert is telepítettek, amely a termelés és az üzemen belüli építmények energiaigényét is fedezni tudja. Úgy fogalmaztak, a Vertikál a magyar környezetgazdálkodási piacon az elsők között valósíthatja meg a körforgásos gazdaság koncepcióját. Hozzátették, hogy a társaság 2023. július 1-től a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel együttműködésben öt régióban, 300-nál több településen, több mint egymillió lakos számára lát el feladatokat. Emellett több mint 30 hulladékkezelő létesítményt működtet, tevékenysége a hulladékhasznosítás és ártalmatlanítás szinte teljes vertikumát átfogja. Felidézték azt is, hogy a társaság tavaly júliusban egy csaknem 2400 négyzetméter területű logisztikai egységet adott át a székesfehérvári Alba Ipari Zónában.

Kitértek arra, hogy a cég februárban, növekedési tervei megvalósítása érdekében bevezette részvényeit a Budapesti Értéktőzsde középvállalati platformjára, a BÉT Xtendre. Majd később a tőkepiaci jelenlétét novemberben, egy zártkörű részvényértékesítéssel tovább erősítette. A csaknem 400 dolgozót foglalkoztató Vertikál Group részvényárfolyama 21 százalékos növekedéssel zárta az évet. Ezzel az egyik legnagyobb emelkedést produkálta a BÉT Xtend piacon. Kuti Dániel, az nyrt. igazgatósági elnöke a közleményben kifejtette, a társaság eredményei további fejlődést irányoznak elő 2024-re a hulladékkezelési- és gyártási kapacitás növelésében, technológiai fejlesztésekben vagy a „tőkepiaci jelenlét elmélyítésében”. A társaság 2022-ben 7 milliárd 449 millió forint nettó árbevétel mellett 797 millió forint adózott eredményt ért el. Árbevételének nagy része műanyagipari gyártásból származott – közölte a távirati iroda.

Címlapkép forrása: Shutterstock