Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Az erős 2022-es év után Magyarország hátrébb került a közép-kelet-európai rangsorban

Az Allen & Overy 2023-as globális M&A piaci felmérése szerint az M&A szektor továbbra is kihívásokkal küzd: a piac visszaesőben van, de már mutatkoznak az élénkülés jelei.

Az Allen & Overy 2023-as globális M&A Insights jelentése szerint 2023-ban világszerte tovább csökkent az M&A aktivitás: a globális M&A tranzakciók összértéke a 2021-es rekordmagas, csaknem 5580 milliárd dollárról, illetve a 2022-es valamivel több mint 3420 milliárd dollárról, tavaly mintegy 2650 milliárd dollárra esett vissza. Az M&A ügyletek számában is visszaesés volt tapasztalható: a 2021-es, majdnem 66 ezres csúcsról, valamint a 2022-es 58 ezerről 2023-ban az M&A tranzakciók száma 55 ezer alá csökkent. Mindhárom nagy piac – az Egyesült Államok, Európa és Ázsia csendes-óceáni térsége – jelentősen zsugorodott 2023-ban 2022-hez képest. Magyarország követte a közép-kelet-európai M&A piac általános csökkenő tendenciáját, azonban a magyar állam részvételével zajló lendületes vásárlások időről-időre ellensúlyozzák ezt a trendet.

„Összességében véve még mindig csökkenést tapasztalunk a 2021-es rekordértékekhez képest, de már mutatkoznak a potenciális élénkülés jelei. Az M&A aktivitás szempontjából 2023 második negyedéve volt az elmúlt 12 hónap legerősebb negyedéve és októberben volt a legmagasabb az M&A ügyletek összértéke 2022 májusa óta. A fellendülést valószínűleg a csökkenő inflációs nyomás is támogatni fogja. A pénzügyi és magántőke-befektetők várhatóan alkalmazkodni fognak az új piaci körülményekhez, a tőkeáttételes finanszírozásra új forrásokat lesznek képesek bevonni és növelni fogják aktivitásukat 2024-ben, mert növekszik a nyomás rajtuk, hogy eszközöket értékesítsenek és kifizessék befektetőiket” – összegezte a trendet Sahin-Tóth Balázs, a budapesti Allen & Overy Kádár Ügyvédi Iroda (Allen & Overy Budapest) vezető ügyvédje.

A mesterséges intelligencia növekvő vonzereje miatt a vállalatok és a pénzügyi befektetők élénk érdeklődést mutattak az információs technológiák és az MI iránt. Az egészségügyi és gyógyszeriparban is növekvő M&A aktivitás várható 2024-ben, tekintettel arra, hogy olyan gyógyszerek szabadalmi védettsége szűnik meg ebben az évben, amelyek mintegy 200 milliárd dollár forgalmat generálnak. Erre az elmúlt tíz évben nem volt példa.

Három átfogó tényező

„Három átfogó tényező jellemezte az M&A aktivitást 2023-ban: a dekarbonizáció, a digitalizáció és a deglobalizáció. Várható, hogy ezek maradnak a meghatározó trendek 2024-ben is” – tette hozzá Rácz Dániel, az Allen & Overy Budapest ügyvédje az M&A piac trendjeivel kapcsolatban. „Ezen kívül egy érdekes jelenség kezd kibontakozni az európai piacokon. Egyre több közepes és kisebb kapitalizációjú cég kerül kivezetésre a tőzsdéről, mivel ez gyakran jobb növekedési lehetőséget kínál akár egy stratégiai, akár egy magántőke-befektető számára. A továbbiakban sok ilyen ügyletre számítunk, különösen azért, mert nem banki szereplők is készek biztosítani a tőzsdei kivezetéshez szükséges kölcsöntőkét.”

Az egyesült államokbeli célpontokra irányuló teljes M&A aktivitás 1400 milliárd dollárra csökkent 2023-ban, a teljes évet tekintve, ami 5%-os visszaesést jelent 2022-hez képest, és ez egyben az elmúlt hatéves időszak leglassabb periódusát is jelenti az egyesült államokbeli tranzakciókat illetően. Az egyesült államokbeli ügyletek ugyanakkor a teljes globális M&A aktivitás 47%-át tették ki a 2023-as év egészében, szemben az egy évvel ezelőtti 42%-os M&A aktivitással. Eközben az európai M&A aktivitás az elmúlt tíz év legalacsonyabb szintjére süllyedt, 598,1 milliárd dollárra esett vissza a teljes tavalyi évre vonatkoztatva, ami 28%-os csökkenést jelent a 2022-es évben elért valamivel több mint 852 milliárd dollárhoz képest.

Ázsia csendes-óceáni térség

Ázsia csendes-óceáni térségében összesen 602,1 milliárd dollár értékben jöttek létre tranzakciók a 2013 óta legkisebb forgalmat elért tavalyi évben, ami 26%-kal marad el a 2022-es közel 835 milliárd dolláros forgalomhoz képest.

A jelentés arra is rámutat, hogy a globális piaci viszonyok mellett a szigorodó szabályozás is meghatározza az ügyletstrukturálási szempontokat. „Az elmúlt évek geopolitikai feszültségei felerősítették a nemzetbiztonsági aggályokat és a hazai reziliencia fontosságát, ami miatt a világ számos részén folytatódik a külföldi befektetéseket szabályozó rendszerek elterjedése és megerősödése. Ma már a globális ügyletek negyedénél szükség van egy vagy több országban a külföldinek minősülő befektetés engedélyeztetésére. Ez az arány a közép-kelet-európai régióban is magas, ahol az általunk lebonyolított nagyobb ügyleteknél is a legtöbb esetben szükség van a külföldi befektetések engedélyeztetésére, ami sokszor kihívást jelent. Magyarországon nem könnyű feladat elmagyarázni a külföldi befektetőknek, hogy miért van a külföldi befektetésekre két párhuzamos szabályozási rendszerünk. A naperőműveket üzemeltető társaságokat érintő állami elővásárlási jog közelmúltbeli bevezetése szintén sok kérdést vet fel.” – mondta el Kőmíves Attila, az Allen & Overy Budapest vezető ügyvédje és versenyjogi szakértője.Eközben a versenyjogi hatóságok is egyre alaposabb vizsgálatnak vetik alá azokat az ügyleteket, amelyekre korábban nem fordítottak volna különösebb figyelmet. 2023-ban a Gazdasági Versenyhivatal két olyan fúziót vizsgált, amelyek nem érték el a kötelező bejelentési küszöbszámokat.

A kínai versenyhatóság első alkalommal írt elő korrekciós intézkedéseket egy küszöbérték alatti fúzióra.  Az EU Bizottság pedig egy rekordmértékű, 432 millió eurós bírsággal sújtotta az Illuminát a Grail-lel történt – egyébként szintén nem bejelentési kötelezettség alá eső – fúziójának engedélyeztetés előtti végrehajtása miatt. „A hagyományos fúziókontroll-eszközök alkalmazása mellett az EU folyamatosan bővíti az EU-ba áramló befektetések ellenőrzésére szolgáló szabályozási eszköztárát. 2023 októberében hatályba lépett az EU külföldi állami támogatásokat szabályozó rendelete (Foreign Subsidy Regulation), ami máris mintegy 50 fúziós bejelentést eredményezett” – tette hozzá Kőmíves Attila.

Közép-Kelet-Európa

Közép-Kelet-Európában 2023-ban tovább csökkent az M&A piac összértéke és a teljes világpiaci összértékből való részesedése. Az London Stock Exchange Group (LSEG) Allen & Overy által idézett adatai szerint a közép-kelet-európai M&A aktivitás értéke a 2022-es évi majdnem 39,7 milliárd dollárról és 1760 ügyletről 21,5 milliárd dollárra és 1557 ügyletre csökkent 2023-ban. Az LSEG adatai szerint a 2022-es erős teljesítményt követően mind a magyar M&A ügyletek értéke, mind Magyarország piaci részesedése jelentősen visszaesett 2023-ban. Az M&A aktivitás Magyarországon a 2022-es évi több mint 3,24 milliárd dollárról és 89 ügyletről 2023-ban 156,68 millió dollárra és 67 ügyletre csökkent.

„A Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. 2023 januárjában lezárult felvásárlása egy magyar befektetői csoport által 1,783 milliárd dollárért, jól mutatja, hogy Magyarország továbbra is erős piac a nagy alkalmi tranzakciók számára. Ugyanakkor jelenleg kevésbé nyújt tartós vagy kiszámítható teljesítményt más közép-kelet-európai piacokhoz képest. Az M&A aktivitás visszaesését ellensúlyozzák az állami részvétellel történő ügyletek, például a Budapest Airport tervezett megvásárlása, valamint az Erste Bankban és az Alfa Biztosítóban meglévő részesedések értékesítése” – hangsúlyozta Sahin-Tóth Balázs.

Az Allen & Overy Budapest magyarországi és közép-kelet-európai piacismeretét bizonyítja, hogy az ügyvédi iroda 2023-ban is több nagy jelentőségű tranzakción dolgozott. „2023. decemberében zártunk egy tranzakciót, amely során ügyfelünk, a CMC értékesített naperőműveket az MVM részére. Ez a tranzakció is jól mutatja, hogy általánosságban nagy az érdeklődés a megújuló energiaforrások iránt.” – említette meg Bán Judit, az Allen & Overy Budapest ügyvédje. „Több közös vállalattal kapcsolatos tranzakcióban is részt vettünk 2023-ban. Az egyik az eMAG e-kereskedelmi platformhoz és az Extreme Digital áruházakhoz kapcsolódott, egy másik ügyletben pedig az Erste Bank AG-t segítettük az Erste Bank Zrt. 15%-os részesedésének az államtól való megvásárlásában” –tette hozzá Sahin-Tóth Balázs.

*A közlemény több esetben az LSEG adataira is hivatkozik.

A „partner” kifejezés az Allen & Overy LLP valamelyik tagjára, illetve az Allen & Overy LLP valamely partnerirodájának azonos képesítésű és pozíciójú dolgozójára, tanácsadójára, illetve egyéb munkatársára utal. Az Allen & Overy LLP tagjainak, valamint a partneri kinevezéssel bíró, tagsággal nem rendelkező közreműködőinek listája megtekinthető hivatalos székhelyünkön: One Bishops Square, London E1 6AD.

  www.allenovery.com

Az Allen & Overy nemzetközi ügyvédi iroda közel 5500 munkatársat, ezen belül 550 partnert foglalkoztat a világ különböző pontjain működő 40 irodájában.  Az Allen & Overy irodáinak aktuális listája: allenovery.com/locations.

www.allenovery.com