2024 július 19

A második félévben erősödhet az újépítésű ingatlanok iránti kereslet

A panellakások négyzetméterára csekély mértékben enyhült, a többi ingatlantípust tekintve azonban folytatódott az ingatlanok drágulása Vas vármegyében, a vevői alkunak köszönhetően azonban a helyi tranzakciók 80%-ban átlagosan 7%-kal volt mérsékelhető a vételár. Házgyári lakásra átlagosan 24,4, családiházra 34 millió forintot szántak a vevők idén, újépítésű ingatlanra azonban 50,7 millió forintért szerződtek az ügyfelek. Otthonteremtés céljából a legkeresettebb terület Szombathely és környéke, a tranzakciók 57%-a zárult ezen a területen az idei első félévben a Duna House adatai alapján.

„Csekélyebb intenzitással, de folytatódott az ingatlanok drágulása Vas vármegyében, ahol a tavalyi év eladásai alapján számolt négyzetméterárhoz képest átlagosan 5%-os emelkedést mutatnak az ingatlanközvetítő hálózat tranzakciós adatai.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. „Az új ingatlanok mellett a használt téglaépítésű lakások és házak átlagos négyzetméterára is emelkedett, azonban a házgyári lakások esetében 3%-os enyhülés jellemzi a helyi piacot.” – tette hozzá szakértő. A megfizethetőbb (444 ezer Ft/m2) négyzetméterárak a keresleten is nyomot hagytak, emelkedett a panellakások népszerűsége, ugyanis az idei első félévben a vármegyei vásárlók 10%-a szerződött ilyen típusú ingatlanra. Aki Vas vármegyében szeretne letelepedni, egy 55 négyzetméteres, élhető méretű panellakást átlagosan 24,4 millió forintért kaphat.

A településszerkezetből adódóan a legkeresettebb ingatlantípus a családiház, a vármegyei vevők közel fele, 48%-a preferálta a teret és nyugalmat biztosító, kerttel rendelkező otthonokat. 2023 első félévében átlagosan 103 négyzetméteres házak 34 millió forintért, vagyis 329 ezer forintos négyzetméteráron találtak új tulajdonost ezen a területen.

Annak ellenére, hogy átlagos négyzetméteráruk a tavalyi 464 ezer forintról 504 ezer forintra emelkedett, a használt téglaépítésű lakások iránti kereslet is erősödött. A vevők megközelítőleg 60 négyzetméteres otthonokért 29,7 millió forintot fizettek idén.

Kiugró mértékben növekedtek a vármegyei újépítésű lakások négyzetméterárai. Míg a tavalyi évben átlagosan 600 ezer forint körüli vásárolhattak az ügyfelek egy négyzetmétert, addig 2023-ban már a 790 ezer Ft-ot közelíti az ár, így egy átlagos, 64 négyzetméteres új otthon ára megközelíti az 51 millió forintot. „Mind a négyzetméterárak emelkedése, mind pedig a hitelhez jutás nehézségei nyomot hagytak a vármegye újépítésű ingatlanpiacán. A tavalyi évhez képest a felére csökkent az újépítésű ingatlanok iránti érdeklődés, azonban a „városi” CSOK kivezetése miatt előrehozott vásárlások még javíthatnak az arányon. A gyermeket vállaló házaspárok számára ugyanis a CSOK és a hozzá kapcsolódó illetékkedvezmény, valamint a kamattámogatott hitel akár tízmilliós spórolást is jelenthet az ingatlanvásárlás során még az idei évben.  A beruházók pedig a sikeres és hatékony értékesítés miatt egyre gyakrabban veszik igénybe az ingatlanközvetítő hálózatok segítségét.” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

A vármegyében otthont keresők preferált területe Szombathely és a város körülvevő agglomeráció, a tranzakciók 57%-a zárult ezeken a településeken, de népszerűek még a közkedvelt kulturális, illetve egészségturisztikai utazási célpontok, vagyis Kőszeg és Sárvár is. A vármegyeszékhelyen az összes ingatlantípust figyelembe véve átlagosan 13%-os áremelkedést mutatnak az adatok, így már 533 ezer forintos négyzetméterárral kell számolnia annak, aki itt tervezi az otthonteremtést. A településen az ingatlanra fordított átlagos összeg meghaladja a 37,5 millió forintot.

Borítókép forrása: Shutterstock