Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

A jegybank 17 milliós bírságot csapott oda Credithill-nek

Az MNB 17 millió forint bírsággal sújtotta a Credithill Kft.-t, egyebek közt azért, mert a pénzpiaci többes ügynök jogosulatlanul számított fel díjat ügyfeleinek a közvetítői tevékenységével összefüggésben, valamint az oktatási és nyilvántartási gyakorlata sem felelt meg a jogszabályoknak – tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Azt írták, a jegybank célvizsgálatot folytatott a Credithill Hitelközvetítő és Tanácsadó Kft.-nél; az ellenőrzési eljárás a 2019. január 1-jétől a vizsgálat lezárásának napjáig terjedő időszakot tekintette át. A vizsgálat során megállapították, hogy a többes ügynök alvállalkozói az ügyfelek számára számos alkalommal jogosulatlanul, előre meghatározott díjat számítottak fel a közvetítői tevékenység keretében nyújtott szolgáltatásért (például fénymásolás, utazási költség, egyéb ügyintézés ellenértékeként). A jogszabályi előírások alapján a független közvetítő pénzügyi szolgáltatásért csak a megbízójától – többes ügynök esetén a megbízó pénzügyi intézménytől – fogadhat el közvetítői díjat, ezen tevékenységért az ügyfélnek díjat nem számíthat fel.

A vizsgálat feltárta, hogy egyes hitelfelvételek során az ügyfelek nem dönthettek, hogy a pénzügyi szolgáltatás közvetítése mellett más szolgáltatást is (például ügyfél felkeresése otthonában, földhivatali ügyintézés) igénybe kívánnak-e venni a közvetítőtől meghatározott díj vagy költség megfizetése mellett. Ehelyett a díjakat a pénzügyi szolgáltatás közvetítésével összefüggő ügyintézés kapcsán választásuktól függetlenül a kölcsönösszegtől függően, előre meghatározott összegben számították fel a terhükre. Független közvetítők esetén a megbízó pénzügyi intézménnyel kötött szerződés részletezi a közvetítői díjat, azonban a közvetítők szolgáltatásainak kötelező együttes igénybevételére ez sem kényszerítheti az ügyfeleket – hívta fel a figyelmet az MNB.

A pénzügyi felügyelet hiányosságokat azonosított továbbá a Credithill Kft. által foglalkoztatott közvetítői alvállalkozók oktatása, továbbképzése, végzettségük ellenőrzése és az általuk közvetített szerződésekről vezetett nyilvántartások területén is. Az MNB azt is megállapította, hogy a Credithill Kft. több esetben nem elemzett és nem adott át kellő számú versengő hitelajánlatot ügyfeleinek, nem a jogszabályoknak megfelelően vezette nyilvántartásait és nem őrizte meg a működésének ellenőrizhetőségéhez szükséges iratokat. Emellett a többes ügynök panaszkezelési szabályzatának tartalma sem felelt meg maradéktalanul az előírásoknak. Az MNB mindezek miatt 12 millió forint felügyeleti és 5 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot rótt ki a Credithill Kft.-re és felhívta a jogszabályi előírások betartására, valamint határidő tűzésével kötelezte a feltárt hiányosságok javítására – ismertette a táviratik iroda.

A felügyelet a továbbiakban is kiemelt figyelmet fordít a pénzpiaci közvetítők tevékenységének ellenőrzésére, s ennek keretében egyebek mellett további célvizsgálatokat folytat a piaci szereplők jogszabályoknak megfelelő működésének ellenőrzése érdekében – áll a közleményben.