2023 január 29

Zuhantak a betéti kamatok

A Magyar Nemzeti Bank friss statisztikái szerint 2013 novemberében a szezonálisan nem igazított adatok szerint a háztartások forintban nettó hitelfelvevők, devizában nettó hiteltörlesztők voltak. A forinthitelek 3,7 milliárd forinttal nőttek, a devizahitelek 26,6 milliárd forinttal csökkentek, amely eredményeként a háztartások hitelállománya 22,9 milliárd forinttal mérséklődött.

kamat_flickrEmelkedett a szabadfelhasználású jelzáloghitelek kamata

A hitelkihelyezést éves összehasonlításban a lakáscélú és személyi hiteleknél nőtt, a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél mérséklődött. Az előző hónaphoz képest azonban már csak a személyi hiteleknél volt emelkedés, a lakáscélú és a szabad felhasználású jelzáloghitelek új szerződéses értéke csökkent.

A kamatoknál az előző év azonos adatához képest valamennyi hiteltípusnál érdemi esésről szól a jegybank által közzétett statisztika. Októberhez képest ugyanakkor a lakáshiteleknél már csak minimális (mindössze 6 bázispontos) esést mutatnak az átlagadatok, a szabadfelhasználású jelzáloghiteleknél viszont már közel 1 százalékpontos (95 bázispont) emelkedés volt megfigyelhető.

mnb

Menekül a pénz a bankokból

Novemberben tovább folytatódott a betétkivonás a hitelintézetekből: a forint és a devizabetétek állománya egyaránt csökkent az előző hónaphoz és az előző év azonos adatához képest is. A háztartások betétállománya a tranzakciókból eredően 53,4 milliárd forinttal csökkent; a forintbetétnél 22,8 milliárd forint, míg devizabetétnél 30,5 milliárd forint nettó betétkivonás történt. Az új szerződések értéke mind a forint, mid az euro betéteknél számottevő esést mutatott.

kamatvágás3A háztartások forint betéteinek átlagos kamatlába novemberben tovább csökkent, míg az euro betétek átlagos kamatlába lényegében változatlan szinten maradt (6 bázisponttal emelkedett) az előző hónaphoz képest.

Éves összehasonlításban ugyanakkor mindkét adat komoly esést mutat. A forintbetétek átlagkamata az egy évvel korábbi 5,89 százalékról 2,64 százalékra zuhant, az euróbetéteknél a 2012. novemberében elérhető 2,29 százalék helyett tavaly novemberben már csak 1,55 százalékot fizettek átlagosan a bankok.