2024 április 19

Zene és az ékszer lesz a középpontban Pécsett

A Pannon Filharmonikusok MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták, hogy a pécsi zenekar és az Ezüstláz Ékszergaléria a zene világnapja alkalmából kért fel tizenhat neves ötvös iparművészt arra, „komponáljon” egy-egy ékszert adott zenei témára.

A tárlatra készült alkotásokhoz ihletet a filharmonikusok vakok és gyengénlátók javára adott hétfői hangversenyének műsorán szereplő, Alberto Ginastera Variaciones Concertantes című ritkán hallható műve adott.

„Az argentin zenemű egyetlen motívum tizenkét variációja, erre rímelve az elkészült ékszerek is egyetlen téma, a zene köré épülnek az alkotó művészek habitusa, fantáziája és egyedi anyaghasználati, formai-technikai sajátosságai szerint” – emelték ki.

Az elkészült ékszerek többsége nyakék, de van közöttük gyűrű és bross is. Készítésükhöz a művészek változatos anyagokat, ezüstöt, pergament, papírt, elefántcsontot és különböző egzotikus fafajtákat használtak.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával berendezett tárlaton a vakok és gyengénlátók kézbe is vehetik az alkotásokat, amelyek október 6-ig a Kodály Központban, majd november 3-ig az Ezüstláz Ékszergalériában tekinthetők meg.