2024 április 19

Vonzó gazdasági célpont Románia

A Romániai Magyar Üzleti Egyesület elnöki tisztségét is betöltő Diósi László egy kolozsvári üzleti konferencián tartott előadást a román gazdaság 2012 első fél évében kialakult helyzetéről. Diósi az MTI-nek elmondta, Románia gazdaságának az alapjai nem változtak az elmúlt időszakban. Úgy vélte, ezek a fundamentumok Romániát továbbra is vonzó gazdasági célponttá teszik; továbbra is megvannak azok a gazdasági lehetőségek, amelyeket akár a magyarországi befektetők is kihasználhatnak.

Diósi László szerint a pozitív alapok ellenére az első fél év a várakozások alatt alakult. Az év elején a kegyetlen tél, a hó miatti bénultság, a hatalmas fűtésszámlák terhelték a gazdaságot. Később a szárazság, a mezőgazdaság rossz éve alakította kedvezőtlenül a számításokat. Az OTP Románia vezérigazgatója elmondta, a külső tényezők mellett a politikai bizonytalanság is rányomta a bélyegét a román gazdaságra. A gyengülő lejen keresztül több gazdasági probléma is a felszínre került. Diósi megjegyezte, Romániában nagyon sok ár eleve euróban van meghatározva, ezért a gyengülő lej azonnali inflációs nyomást gyakorol.

Diósi László szerint az önkormányzati és parlamenti választások évében az is megfigyelhető volt, hogy megannyi gazdasági döntést elhalasztottak. „Sok külföldi befektető inkább visszalépett a bizonytalan piaci helyzet miatt, mások a választások utánra halasztották a döntéseiket” – ecsetelte a vezérigazgató. Az OTP Románia vezérigazgatója ugyanakkor megjegyezte, arra számít, hogy a választások után stabilizálódnak az állapotok, és jövőre egy sokkal kedvezőbb gazdasági helyzet alakul ki.

Az MTI kérdésére, hogy a romániai vasúti teherszállítási társaság, és a román légitársaság év végére tervezett privatizációjában részt tudnak-e venni magyar cégek, Diósi László úgy vélekedett, a romániai nagyprivatizációban elsősorban beszállítóként vagy tanácsadóként van keresnivalójuk a magyar cégeknek.