Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 26

Vitatkozik az IMF-fel Varga minisztériuma

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán azt közölte: álláspontja szerint az IMF 2013. évre adott GDP növekedés-előrejelzése nincs összhangban a hónapról-hónapra javuló konjunktúra mutatókkal, illetve az IMF által is elismert, második félévben várt exportpiaci fellendüléssel, továbbá azokkal az intézkedésekkel – például a pedagógus életpálya szeptemberi bevezetése, további őszi rezsicsökkentés vagy a növekedési hitelprogram kiterjesztése -, amelyek az év hátralévő részében a belső keresletet tovább emelik.

A gazdasági folyamatok alakulása a tárca szerint arra mutat, hogy Magyarország GDP-je a második félévben is emelkedik, így az IMF idei évre adott 0,2 százalékos növekedés-előrejelzése jelentősen alulbecsli a magyar gazdaság ez évi várható teljesítményét.

Az IMF a magyar inflációs folyamatokat is tévesen értékeli. Az idei évre vonatkozó 2,3 százalékos inflációs előrejelzése a január-augusztus havi adatok ismeretében csak oly módon teljesülhetne, ha az év hátralévő részében az infláció jelentősen, mintegy 2 százalékponttal megugrana – olvasható az NGM közleményében. Hozzáteszik, hogy ez a lehetőség kizárható, az infláció továbbra is mérsékelt marad, sőt az őszi rezsicsökkentésnek köszönhetően a havi infláció decemberben minden korábbi megfigyelt értéknél is alacsonyabb lehet.

Az IMF munkanélküliségi rátára vonatkozó előrejelzése a magyar munkaerőpiaci folyamatok hibás ismeretéről tanúskodik az NGM szerint. Emlékeztetnek, hogy 2013-ban a havi munkanélküliségi ráták egyre nagyobb mérséklődést mutatnak a tavalyi év azonos hónapjához képest. A legutolsó rendelkezésre álló, június-augusztus havi munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal, az év első nyolc hónapjában mért munkanélküliségi ráta pedig átlagosan 0,3 százalékponttal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakánál.

A közlemény szerint ezek alapján nehezen értelmezhető az IMF azon várakozása, hogy a 2013. évi munkanélküliségi ráta 0,4 százalékponttal magasabb lesz a 2012. évinél. Az NGM arra számít, hogy a 2013. évi munkanélküliségi ráta az IMF által prognosztizált 11,3 százalék helyett várhatóan 10,5 százalék lesz.

A közleményben kiemelik: tekintettel arra, hogy az IMF 2013. évre adott előrejelzése megalapozatlan, ezért a 2014. évre vonatkozó előrejelzés megalapozottsága is kétségbe vonható, mivel téves 2013. évi bázisra épül.

A minisztérium közleménye szerint bár az IMF reálgazdasági prognózisa megalapozatlanul borús képet fest, ugyanakkor elismeri a kormánynak a költségvetés konszolidálására tett erőfeszítéseit. A megjelent előrejelzésben ugyanis a költségvetési hiányt 2013-ban 2,7 százalékra, 2014-ben 2,8 százalékra prognosztizálja az IMF.