Rendkívüli Hírek:

2023 június 06

Viszik a szerencsejáték-társaságot

Az Emma Delta nevű, 66,7 százalékban cseh, 33,3 százalékban görög magántulajdonban lévő cseh-görög befektetési alap 652 millió euróért szerezte meg az OPAP 33 százalékát. Áprilisban az egyetlen versenyben maradt Emma Delta 622 millió eurót kínált az OPAP eladásra felkínált részvénypakettjéért, a görög állam azonban legalább 650 milliót akar. A vevőjelölt először május 1-jéig kapott haladékot, hogy javítson ajánlatán, majd többszöri nekirugaszkodás után végül is a felek megállapodtak a hétfőn aláírt összegben.

A vételárból 622 millió eurót készpénzben kap meg a görög állam, további 30 millió eurót a konzorcium részvényeiben. Az OPAP tavaly 505,5 millió euró nettó nyereséget ért el. A görög kormányra erős nyomás nehezedik az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) részéről, hogy gyorsítsa fel sokáig halogatott privatizációs programjának végrehajtását, ami a Görögországnak biztosított mentőcsomag egyik feltétele.

Az országnak hitelezők 2,6 milliárd euróról 1,6 milliárd euróra csökkentették az idei görög privatizációból származó bevétel-előrejelzést. Erre azután került sor, hogy júniusban nem sikerült vevőt találni a DEPA gázszolgáltatóra, miután az egyetlen érdeklődő, az orosz Gazprom az utolsó pillanatban visszavonta 900 millió eurós nem kötelező érvényű ajánlatát.