2024 május 23

Visszavonulnak a gázforradalmárok

A Lengyelországban 2007-től kibontakozó „palagáz-forradalom”, amely előtérbe helyezte a hazai gázszükségletet évtizedekre kielégítendő, egyes becslések szerint 5,3 billió köbméternyi készletek hasznosítását, egyelőre nem hozza a várt eredményt.

Gyengék az eredmények?

A Rzeczpospolita rámutat: „következetesen csökken” a palagázt kutató cégek száma. Lengyelországban jelenleg 69, a kőolaj- és a földgázrétegek kutatására és azonosítására vonatkozó koncesszió van hatályban, két éve pedig még 115 ilyen koncesszió volt érvényben. Csökken a kutatófúrások száma is, az idén csak tizenhármat végeztek, elsősorban az állami részesedésű PGNiG és a PKN Orlen volt a kivitelező.

Eredetileg tizennégy, kutatásokat indító vállalat volt, közülük öt nem folytatja már a pala hasznosítására irányuló próbálkozásokat, és rajtuk kívül más cégek is az reméltnél rosszabbnak minősítik az eddigi eredményeket. Néhány koncesszióval rendelkező cég anélkül mondott le, hogy próbafúrást végzett volna. Felfüggesztette lengyelországi tevékenységét például az amerikai ExxonMobil, az írországi San Leon Energy birtokában lévő Vabush Energy, az amerikai Marahton Oil és a kanadai Talisman Energy is.

A Rzeczpospolita felidézi azt is, hogy néhány napja a ConocoPhilips megvette a 3Legs Resources lengyelországi, a palagáz kutatásába befektető részvényeit, mert az utóbbi vállalat a reméltnél rosszabbnak találta az itteni palagáz hasznosításáról végzett tesztek eredményeit. A palagáz hasznosítására irányuló kutatást „ásványtanilag és műszakilag a vártnál igényesebbnek” minősítik a hazai cégek is, köztük az eddig legtöbb fúrást végző PGNiG.

Bizonytalan a jogi környezet

A napilap az elvárásoktól elmaradó kutatási eredményekről Andrzej Szczesniak energetikai szakértőt kérdezte meg, aki szerint továbbra is érdemes próbafúrásokba befektetetni. „A kutatások első, megbízható eredményeire bizonyára leghamarabb öt év múlva teszünk szert” – mondta Szczesniak, hozzátéve, hogy jelenleg „a viszonylag nagy, régebben már felderített hagyományos, csak a kitermelésre váró lengyelországi gázkészletek” hasznosítására kellene összpontosulni.

A palagáz-hasznosítás technikai nehézségei mellett a Rzeczpospolita a fennálló jogi környezetet nevezi meg a befektetők visszavonulásának okaként. A 2010 óta készülő, a palagáz kitermelését szabályozó törvényt csak az idén júniusban fogadták el. A lap szerint „az előírások igazából azonnali javításra szorulnak.” Hozzáteszi: a külföldi befektetők a kitermelésre irányuló „törvényszabályozás ingatagsága, valamint az ezzel kapcsolatos adóelőírások homályossága” miatt is lemondanak a lengyelországi palagáz-készletek kutatásáról.