2024 április 22

Visszaesett az Erste nyeresége

Csökkenés

Tavaly az első hat hónapban történetének legnagyobb fél éves nyereségét érte el az Erste Group Bank AG, hiszen az Erste Group anyavállalati részvényesekre jutó nettó nyeresége 841,7 millió euró lett. Az eredményt akkor a Visa-érdekeltség értékesítéséből a második negyedévben befolyt 120 millió euró javította.

A tőkearányos eredmény (ROE) a tavalyi 14,9-ről 9,9 százalékra esett az első fél évben. Az idei második negyedéves bevétel 362,5 millió eurót tett ki, amely azonban magasabb volt a Reuters elemzői által becsült 349 millió eurós értéknél.

Az idei január-júniusi periódusban a fél éves működési eredmény 3,5 százalékkal, 1,289 milliárd euróra esett vissza. A kockázati költségek a korábbi időszakokhoz képest továbbra is alacsony szinten vannak.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Ennek ellenére a legjobb úton

A nem teljesítő hitelek aránya a korábbi 5,8 százalékról 4,7 százalékra csökkent a második negyedév végére. Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója az idei kihívások ellenére úgy látja, hogy a pénzintézet a legjobb úton halad, hogy teljesítse a kitűzött célokat és befektetői elvárásokat.

Tájékoztatása szerint a sajáttőke-arányos megtérülés több mint tíz százalékos és megnőtt a részvények utáni osztalék is. Indoklása szerint a nettó kamatbevétel csökkenése elsősorban az államkötvények és a fogyasztói hitelek iránti csekélyebb érdeklődésből fakad.