2024 május 23

Veszteségek Ázsiában

A hétvégén közzétett szeptemberi kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index emelkedett ugyan az augusztusihoz képest, de még a gyorsulást a lassulástól elválasztó 50 pontos határérték alatt maradt.

Tokióban hozzájárult az indexek gyengüléséhez a japán jegybank tőzsdei nyitás előtt közzétett negyedéves gazdasági (Tankan-) jelentésének tartalma is, amely megerősítette a gyenge üzleti hangulatról alkotott elemzői véleményeket.

A tőzsde vezető részvényeinek árfolyamát követő Nikkei225 index 73,65 ponttal, 0,83 százalékkal 8796,51 pontra, a tőzsde első szekcióján jegyzett összes részvény árfolyamát követő Topix index pedig 5,07 ponttal, 0,69 százalékkal 732,35 pontra csökkent.

A legnagyobb veszteségeket a gumiipari, textilipari és ingatlanpiaci vállalatok részvényei szenvedték el, a néhány emelkedő részvény pedig a közüzemi, bányaipari és olajtermék-értékesítő vállalatok közül került ki.

Hétfőn a kínai, hongkongi és dél-koreai piacok ünnep miatt zárva tartottak.

A tokiói tőzsde zárásakor a tajvani Weighted index 0,51 százalék, a szingapúri Straits index 0,32 százalék, a jakartai Composite index 0,78 százalék veszteséget, a Kuala Lumpur-i KLCI index 0,17 százalék emelkedést mutatott.