Rendkívüli Hírek:

2023 március 28

Véleményezte a Mol akvizíciót a Fitch

A nemzetközi hitelminősítő szerint a Mol adósprofiljának megítélésében ennél fontosabb a horvát INA olajcégben meglévő érdekeltség jövője, tekintettel a Mol és a horvát kormány között kialakult feszültségre.

Az adósprofil szempontjából kedvező az akvizíció

A Mol a múlt hét végén jelentette be a Budapesti Értéktőzsdén, hogy részvény-adásvételi szerződést kötött a norvégiai központú Wintershall Norge AS céggel 14 kutatási-termelési licenc részesedésének megvételéről az Északi-tenger brit szektorában. A várható vételár 375 millió dollár.

A Fitch hétfői londoni elemzése szerint ez a vételár még benne van a hitelminősítő által a Molra érvényben tartott idei beruházási és akvizíciós költség-előrejelzésben. Ezért a Fitch Ratings nem számol semmiféle azonnali osztályzati kihatással e tranzakció kapcsán.

Az akvizícióból eredő, 2014-ben napi ezer hordó, 2015-ben napi hatezer hordóra növekvő olajegyenérték-kitermelési többlet kedvező a Mol üzleti profilja szempontjából – áll a Fitch elemzésében. A hitelminősítő szerint a Mol adósprofiljára nézve is kedvező a Wintershall-lal kezdett stratégiai együttműködés, és az, hogy a magyar cég egy politikailag stabil térségben jutott kitermelési kapacitáshoz.

A Fitch az INA megtartásával számol

A Fitch közölte ugyanakkor, hogy negatív adósmegítélési következményekkel járó eseménykockázatként kezelné, ha a horvát kormány és a Mol konfliktusa miatt a cég elveszítené ellenőrző befolyását az INA vállalatvezetésében. Az ezzel kapcsolatos, erősödő bizonytalanságot tükrözi a Mol besorolására érvényes negatív kilátás – hangsúlyozta a hitelminősítő.

Felülvizsgálat alatt az S&P-nél

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor’s októberben negatív kihatású osztályzati felülvizsgálat alá vette a Mol „BB plusz” szintű – a Fitch osztályzatánál egy fokozattal gyengébb – hosszú távú vállalati adósi besorolását, az INA-részesedés körüli fejleményekkel indokolva a döntést. Az S&P egyfokozatú leminősítést helyezett kilátásba az INA-részesedés eladása vagy a horvátországi működési környezet romlása esetére.

A Fitch Ratings közölte: várakozása szerint a Mol és a horvát kormány megbeszélései 2014-ben is folytatódnak. A hitelminősítő véleménye az, hogy a Mol alapeseti forgatókönyve nem az INA-részesedés és a horvát érdekeltség vállalatvezetésében meglévő ellenőrző befolyás feladásával, hanem megtartásával számol.

A Fitch adatai szerint az idei év első kilenc hónapjában az INA adta a Mol teljes szénhidrogén-termelésének 39 százalékát, és a kamat- és adófizetés, valamint leírások előtt számolt konszolidált eredmény (EBITDA) 29 százalékát.