2023 január 28

Vegyünk bele a csalódásba?

Az idei év eredményéből is csak 25 forintos osztalékot fizetne ki papíronként a Magyar Telekom. Miközben az elemzők közül is sokan számítottak papíronként 30 forintos prognózisra. Bár még a 25 forint is veszélybe kerülhet a koncessziós díjak miatt.

Élesedik a szektorális verseny

A telekom szektorban egyre élesedő piaci versenyre hívták fel a figyelmet az Erste elemzői a Magyar Telekom gyorsjelentése kapcsán. Nem tartják ugyanis meglepőnek, hogy csökkenő eszközeladásokra számít a társaság, s ennek köszönhetően idén csökkenhet az árbevétele.

Világtendencia, hogy a fogyasztók lassabban cserélik a telefonjaikat, amiben nem csak a minőség, de a jelentősen növekvő árak is szerepet játszanak. Ezt számos cég, például az Apple gyorsjelentésében is láthattuk, ahol a darabszám csökkent, de az emelkedő árak ezt többnyire kompenzálták.

Mindeközben azért a mobil szolgáltatások piac jól teljesíthet az Erste szerint, amit árverseny formájában érinthet a Digi piacra lépése, aminek erős jelei vannak a munkaerőpiacon és a hálózatépítésben.

Még a 25 forint is veszélybe kerülhet

Nagy valószínűséggel szinten maradó osztalékra (25 forint) számíthatunk az elkövetkező években. Bár még ezt is veszélyeztethetik az 5G (700 MHz), a 2100 MHz (2019) és a 900 MHz, 1800MHz (~2021-2022) frekvenciákra kifizetendő koncessziós díjak.

Emiatt aggódhatunk a részvény árfolyama miatt – vélik az Erste elemzői.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Csalódást keltett a menedzsment

Újfent csalódást okozott a Telekom, hiszen a menedzsment az idei év eredményéből sem tervez nagyobb szeletet kifizetni a befektetőknek, mint az eddigi 25 forint – hangsúlyozta Wolf Martin, a KBC elemzője. Hozzátéve: a 2019-es osztalékfizetés ugyan még időben messze van, de észre kell venni, hogy az utóbbi években egyszer sem tért el előrejelzésétől a menedzsment.

A jelenlegi árfolyammal számolva ez még így is egy kellően jó, 5,4 százalékos osztalékhozamnak felel meg, ami azért az európai telekommunikációs cégekhez képest viszonylag erősnek számít. Mivel azonban a befektetők közül sokan már a 30 forintos kifizetést várhatták, a bejelentés minden bizonnyal negatív hatással lehet a papír árfolyamára.

Vételi lehetőség?

Technikai alaponb azt lehete mondani, hogy a héten sikerült az 50 napos, sőt, egy kis ideig a 200 napos mozgóátlag fölé is kerülnie az árfolyamnak. Bár nem tudott megragadni ezeken a szinteken.

A kedvezőtlen hírek hatására lefelé indult az árfolyam, ám a 456 forintos támasz első körben megfogta az esést. Így egyelőre nem került képbe a 450 forintos támasz.

A KBC kereskedési ötletének veszteségvágó megbízása is ezen az alsó támaszon fekszik. Miután az indikátorok közül az RSI közel helyezkedik a túladott zónához, így egy komolyabb pofon után könnyedén vételi szignált adhatna, ami akár meg is fordíthatja a negatív turbulenciát. Egyébként az MACD is vételi jelzést adott nem régen. Más szóval, az esést vételi lehetőségként is kezelhetjük.