2023 március 21

Vegyesen zárt New York

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 44,31 ponttal, 0,30 százalékkal emelkedett és 14 802,63 ponton zárt. Az S&P 500-as mutató 4,45 ponttal, 0,28 százalékkal erősödött, és 1592,64 pontra nőtt. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 7,39 ponttal, azaz 0,22 százalékkal mérséklődött és 3357,25 pontra esett vissza.

Az előző napok mély veszteségeinek korrekciójaként pozitív értékekkel kezdtek pénteken az amerikai tőzsdeindexek, a trend azonban a nap folyamán több alkalommal is fordulatot vett. Az árfolyamok a pozitív és a negatív tartományokat egyaránt megjárták, a zárás közeledtével azonban már többnyire veszteségben voltak.

A DJIA 30 index szerda-csütörtöki esésével eltörölte teljes május-júniusi nyereségét, azzal együtt is, hogy május végén 15 409 ponton történelmi rekordot állított be. Péntek délután az index mintegy négy százalékkal állt alacsonyabban csúcsértékénél, az S&P 500 index értéke pedig mintegy hat százalékkal maradt el a szintén májusban beállított történelmi csúcstól.

Az amerikai tőzsdéket a Fed monetáris politikai irányváltása fordította veszteségbe a héten. A Fed ugyanis bejelentette, hogy tekintettel a javuló gazdasági mutatókra már az idén megkezdi a gazdaságösztönző céllal életbe léptetett mennyiségi monetáris enyhítő programja keretében végzett kötvényvásárlások jelenleg havi 85 milliárd dolláros keretösszegének fokozatos csökkentését.

Az értékpapír-piaci befektetők nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte is jórészt a Fed által biztosított „olcsó pénzzel” finanszírozták befektetéseiket. A pénzcsap elzárásának hírére pozíció-rendezési hullám söpört végig az értékpapír-piacokon, veszteségbe taszítva az indexeket Európán éppen úgy, mint Ázsiában.

A hét végére azonban már oly mértékű árfolyamcsökkenés ment végbe, hogy megindult az olcsóvá vált papírok visszavásárlása is, ami New Yorkban nyereséges nyitásban mutatkozott meg.