Rendkívüli Hírek:

2023 május 28

Vegyes indexek New Yorkban

A DJIA-30 index 0,12, az S&P-500 index 0,03 százalék nyereséget, a Nasdaq Composite 0,29 százalék a nasdaq épülete a time squaren_123rfveszteséget mutatott a zárás előtt két órával.

Az árfolyamokat hétfőn alaposan megmozgatta az ISM (Institute for Supply Management) gazdaságkutató intézet májusi beszerzésimenedzser-indexének (BMI) téves, majd kétszer is korrigált közzététele.

A piacok által szoros figyelemmel követett indexből a befektetők fontos következtetéseket vonnak le a gazdasági növekedés kilátásaira vonatkozóan. Az BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedésére, 50 pont alatti értéke pedig csökkenésére utal. A magasabb értékek a növekedés ütemének gyorsulását, az alacsonyabb értékek pedig a növekedés ütemének lassulását jelzik.

Az ISM 53,2 pontos adatot tett közzé első alkalommal májusra vonatkozóan, alacsonyabbat az előző havi 54,9 pontnál. A májusi értéket aztán először 56 pontra, majd 55,4 pontra módosította.

Az első, tehát az előző havihoz képest lassuló ütemű ipari termelési növekedést jelző adatra – ami nagy meglepetést okozott elemzői körökben – az árfolyamok nagyot gyengültek, az S&P-500 index 0,4 százalékkal esett. A javított értékekre aztán a folyamat megfordult, az árfolyamok erősödtek.

„A befektetők még bizonyítékokat keresnek a gazdasági fellendülésre, az első ISM-adat ezért komoly kételyeket ébresztett a gazdaság erejét illetően” – mondta a Reuters hírügynökségnek John Carey, a bostoni Pioneer Investment Management portfoliómenedzsere. „A felülvizsgált adat megerősíti a bizalmat, így nem meglepő, hogy erősödtek az árfolyamok” – mutatott rá. Hétfőn mind a DJIA-30, mind az S&P-500 index rekordot érintett nap közben.

Az S&P-500 index legnagyobb nyertese a Broadcom volt több mint 10 százalékos árfolyam-emelkedéssel. A vállalat mobil félvezető áramkör üzletága érétkesítésének lehetőségeit vizsgálja.

A főként fejlett technológiai vállalatok részvényeit jegyző Nasdaq piac Composite indexének hétfői gyengülése a Google egész internetes szektort megmozgató árfolyamcsökkenésének tulajdonítható. A Google részvénye 1,8 százalékkal gyengült, mivel kínai szolgáltatásaiban fennakadásokat okozott a Tienanmen téri események 25. évfordulója előtt bevezetett fokozott cenzúra.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra”]