2024 április 16

Varga Mihály szerint szó sem lehet egy sor dologról

A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter az M1 Ma reggel című műsorában csütörtökön elmondta: az Európai Uniónak és a valutaalapnak küldött magyar levél fontos gazdaságpolitikai részleteket tartalmaz. Megjegyezte, hogy a tárgyalópartnerek a gazdaságpolitikai folyamatokat eltérően ítélik meg. Kifejtette: a valutaalap a magyar kormánynál pesszimistább forgatókönyvvel tervez, idén és jövőre is lassúbb gazdasági növekedéssel számol, és a nemzetközi szervezet szerint a 2013-as magyar költségvetésben még kellenek intézkedések a 3 százalék alatti államháztartási hiányhoz.

A magyar gazdaságpolitikai elképzelés eltér ettől – mondta Varga Mihály. Rámutatott, bár az utóbbi időben Magyarországon befagyott a fogyasztás, a megtakarítások ugyanakkor növekedtek, és ennek köszönhetően előbb-utóbb a fogyasztás is beindulhat, ami a gazdasági növekedéshez szükséges.

Varga Mihály elmondta azt is: van esély arra, hogy a levelében kifejtett intézkedésekkel elérhető legyen a 2013-as hiánycél. A magyar kormány nem kíván olyan megállapodást kötni, mint 2008-ban kötött az akkori kabinet. Szó sem lehet arról, hogy a nyugdíjak, a közszférában a jövedelmek csökkenjenek, vagy ingatlanadó bevezetése felmerüljön – fejtette ki Varga Mihály.