2024 június 24

Varga: a kkv-któl függ a magyar gazdaság jövője

Varga Mihály szerint az ilyen fejlesztések azt jelzik, hogy a kormány által megszabott gazdaságpolitikai keretek hatékonyan elősegítik az új beruházások létrejöttét. A vállalkozási környezet javítását célzó kormányzati lépések lehetővé tették a kis- és közepes vállalkozások fejlődését – szögezte le a miniszter.

Az ISO Kft. Szentendre ipari fejlesztési övezetében 1800 négyzetméteres gyártócsarnokot, és 700 négyzetméteres irodát és bemutatótermet létesített mintegy 400 millió forintos beruházással. A fejlesztéshez összesen 165 millió forint európai uniós támogatást nyert el a vállalkozás az Új Széchenyi Terv keretében.

Kiemelkedő szerep

Varga Mihály hangsúlyozta: a kkv-k szerepe kiemelkedő a magyar gazdaságban; csaknem 2 millió embernek adnak munkát. 2012-ben a hazai össztermék (GDP) 55 százalékát állította elő ez a szektor, amelynek tavaly az exportteljesítménye és a kivitelen belüli részaránya is nőtt.

A gazdasági miniszter megjegyezte, a kkv-k további növekedésének akadálya a finanszírozás hiánya. Jelenleg a magyar vállalkozások 80 százaléka hitel nélkül gazdálkodik, miközben a fejlett országokban 15-20 százalék ez az arány – mutatott rá. Ezért szükség van a lanyha banki hitelezési aktivitás növelésére – fűzte hozzá.

Út a támogatásokhoz

Varga Mihály jelezte: a kormány arra törekszik, hogy a most induló, 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklusban a korábbinál könnyebben hozzá lehessen jutni a támogatásokhoz. A tervek szerint a kis- és közepes vállalkozások normatív alapon is kaphatnának támogatást.

A miniszter elmondása szerint az új szentendrei beruházás illeszkedik a kormány nemzeti épületenergetikai stratégiájába is, amelynek fő célja az épületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítése. A program keretében energiahatékonyságot növelő beruházásokhoz lehet állami támogatásokért pályázni. A kormány 1,1 milliárd forintot biztosít nyílászárók cseréjére és több mint 600 millió forintot háztartási nagygépek cseréjére.

Varga Mihály hozzátette, előkészítés alatt áll az a program, amelyben 5 milliárd forintot szánnak a kkv-szektor energia-megtakarításainak ösztönzésére, és egy 10 milliárd forintos panelprogram, amely nagyjából 20 ezer lakásra fog kiterjedni.