2023 december 10

Változás előtt állnak a lakossági megtakarítások

A kedvező növekedési kilátások és a gyorsuló infláció miatt nem kérdés, hogy a következő hónapokban a részvénypiacok – ezen belül is az eurózóna – irányába kell mozdulni a megtakarítással rendelkezőknek.

Jól teljesítenek a részvénypiacok

Az amerikai elnökválasztás óta jelentősen emelkedtek a részvénypiacok: az S&P 13 százalékkal, a DAX 19 százalékkal növekedett, így az európai és tengerentúli részvénypiacok egyaránt jól teljesítettek.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

„A jelenlegi gyorsuló inflációs és növekedési környezet alapvetően továbbra is a részvény típusú befektetéseknek kedvez, így, bár a részvénypiacok abszolút és relatív szinten is magasan értékeltek, más, látható hozamot nyújtó alternatíva hiányában továbbra is jól teljesíthetnek.”

„Az előttünk álló hónapokban ezért az óvatosabb befektetőknek a vegyes alapok, míg a dinamikusabb megtakarítóknak közvetlenül a részvényeszközök arányának növelését javasoljuk a portfólión belül” – tájékoztatott Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

Előnyben az európai tőzsdék

„Miközben Trump elnök fokozatosan meg (nem) valósuló költségvetési intézkedései inkább csalódást okoznak a tengerentúli piacok számára, addig a választási/politikai kockázatok enyhülésével, elmúltával az európai részvénypiacok fellélegezhetnek, ezért a részvényeken belül az európai tőzsdéket részesítjük előnyben” – tette hozzá a szakember.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

„A magyar tőzsde egyelőre kivételt képez az európai részvénypiaci növekedési kilátásai alól, hiszen a kiváló évkezdet után lendületét vesztette, ez pedig jelentős lemaradást eredményezett a régiós és globális versenyben.”