2024 április 13

Választási regisztráció, Ptk. és zárszámadás

A Ház ezúttal is hétfőn 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdi munkáját, majd a szokásos interpellációs blokk következhet a délutáni órákban. A határozathozatalok listáján, az előző héthez hasonlóan most is főként gazdasági témájú indítványok szerepelnek. Döntés várható például a kormány munkahelyvédelmi akciótervében foglaltak megvalósítását célzó törvénymódosító javaslatokról, valamint a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló indítványról.

A hétfő esti órákban elsőként Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsítását célzó javaslatáról kezdődik általános vita, majd Lázár János alkotmánymódosító indítványának részletes vitája következhet. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár előterjesztésében az alkotmányba foglalná, hogy sarkalatos törvény kérelemre történő névjegyzékbevételhez kötheti a választójog gyakorlását. Ezt követően, várhatóan már a késő esti órákban további részletes viták kerülhetnek sorra, a képviselők így ismét elmondhatják véleményüket például az Állami Számvevőszék tavalyi munkájáról szóló beszámolóról.

Kedden reggel 9 órakor, ugyancsak napirend előtti felszólalásokkal kezdődik az ülésnap. Ezután a 2011-es zárszámadás általános vitája kezdődhet meg, ennek során miniszteri expozé és az Állami Számvevőszék elnökének felszólalása hangozhat el, valamint a frakciók vezérszónokai szólalhatnak fel. A többi képviselőnek egy későbbi ülésen lesz lehetősége elmondaniuk véleményét. Később általános vitát folytatnak a postai szolgáltatásokról szóló törvényjavaslatról, az ülésnap végén pedig a kormánypárti képviselők választási eljárásról szóló, előző hétről elnapolt előterjesztésének általános vitája folytatódhat. Ez az indítvány tartalmazza a választójog előzetes regisztrációhoz kötését, továbbá az ajánlószelvények rendszerének megszüntetését és a kampánycsend eltörlését. Szerdán az új Ptk. általános vitáját folytatják a képviselők, ezúttal az első, a második, a negyedik és a hetedik könyvekről mondhatják el a véleményüket egy, legfeljebb 20 perces felszólalásban.