2024 április 19

Vadászgépek miatt vitatkoznak a csehek és a svédek

Vondra pénteken este Ostravában tárgyalt Karin Enström svéd védelmi miniszterrel, és a tárgyalás eredményeit szombati sajtóértekezletén ismertette. Csehország azt szeretné, hogy a svédek csökkentsék a Gripenek havi mintegy kétmilliárd koronás bérleti díját, amire Stockholm egyelőre nem hajlandó. A miniszter szerint a cseh-svéd tárgyalások ebben az ügyben november végéig folytatódni fognak. Ha a feleknek nem sikerül megegyezniük, Prága új pályázatot tervez kiírni. Az eltérő álláspontok ellenére Vondra kifejezte reményét, hogy végül is sikerül tető alá hozni a megállapodást.

„Részletesen elmagyaráztam a miniszternek, hogy a cseh kormány számára miért nem kielégítő az új svéd ajánlat sem” – magyarázta Vondra. A tárgyalások első fordulójában idén tavasszal a feleknek nem sikerült közös nevezőre jutniuk. Csehország 2004-ben vett bérbe Svédországtól tízéves időtartamra 14 darab Gripen vadászgépet. A tízéves bérleti díj összesen 19,6 milliárd korona (mintegy 210 milliárd forint). A mostani tárgyalások ennek a szerződésnek a meghosszabbításáról folynak.

Vondra megerősítette azt a prágai sajtóértesülést, miszerint ha a feleknek most sem sikerülne megegyezniük, a cseh kormány két-három évre egy átmeneti bérleti szerződést kötne, majd új pályázatot írna ki a vadászgépek beszerzésére. Az új pályázat feltételeinek vázlatát a cseh kormány november végéig szeretné elkészíteni. A Právo című lap úgy értesült: ha Svédország ebbe az átmeneti időszakba sem menne bele, akkor a csehek megpróbálnának megegyezni a szlovákokkal, hogy szlovák gépek védjék egy ideig a cseh légteret. A téma Robert Fico legutóbbi prágai tárgyalásain állítólag már az asztalon volt. Svédországon kívül Csehország, Magyarország, a Dél-afrikai Köztársaság és Thaiföld hadserege használ Jas-39 Gripen típusú vadászgépeket.