2024 április 24

V. Fenntarthatósági Nap a Magyar Telekomnál

A Fenntarthatósági Nap 5 eseményének célja, hogy a fenntartható fejlődést szolgáló megoldásokra, lehetőségekre és aktivitásokra koncentráljon. Az idei „Mentés másként” szlogen arra utal, hogy a rendezők igyekeznek az egész nap során a programokon kívül is folyamatosan aktívan tartani és tevékenyen bevonni az odalátogatókat: merjen mindenki kérdezni, véleményt formálni, játszani. A rendezvény szerves része a kiállítás is, ahol az előadásokon elhangzottakat meg is lehet nézni, tapasztalni. Olyan témák merülnek tehát fel, amiről nem csak beszélni lehet, hanem konkrétan tenni is érte már Magyarországon is.

Az FN5 délelőtt 11 órakor nyitja a kapuit, a rendezvényt Csányi Vilmos etológus ráhangolódó előadása nyitja meg 11.30-kor, majd díjátadók következnek. Átadják az immáron második alkalommal, a magyar sajtó munkatársai részére meghirdetett hello holnap! Sajtódíj pályázatának, valamint a Jövő-Kép fotópályázatának díjait. Délután 1 órától kezdődnek a fenntarthatóság hármas pillére mentén (társadalom, környezet, gazdaság) kialakított szakmai beszélgetések. A szakmai programon szó lesz arról, hogy mi magyarok miért vagyunk elmaradva a nyugattól az aktív állampolgárság és véleménynyilvánítás terén, miért működik ez jobban náluk. Továbbá a zöldfelületek fontosságáról, valamint arról, hogy a városi tereket hogyan tudnánk jobban kihasználni. Megválaszolásra kerülnek olyan kérdések, mint például, hogy miért Szolnok a legélhetőbb város Magyarországon, vagy hogy állunk ma Magyarországon a megújuló energiaforrásokkal, mi a zöld beruházások fókusza, és mennyire figyelnek oda a fesztiválok során a zöld szempontokra.

A nehezen megfogható fenntarthatóság elméletét a szervezők igyekeznek a beszélgetések során és a kiállításokkal kézzelfoghatóvá tenni: lehetőség nyílik majd elektromos autó tesztvezetésére, valamint lesz ” fair trade kávé és tea”, bioszörp és repohár, komposztáló, napfénnyel megvilágított lakás és kerékpárból készült használati eszközök.

A fórumokon többek között részt vesz: dr. Molnár László, a GKI vezérigazgatója, dr. Kerekes Sándor, a Budapesti Corvinus Egyetem, Környezettudományi Intézet igazgatója; Pataki Róbert, a Magyar Telekom stratégiai és üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese; Takács J. Gábor, Magyar a Szélenergia Ipari Társaság ügyvezetője, Finta Sándor, budapesti főépítésze, dr. Fülöp Sándor, nemrég lemondott jövő nemzedékekért felelős alapjogi biztos helyettese és Simó György, a Day One Capital ügyvezető partnere. A szakértőkön kívül minden beszélgetésben aktív szerepet kap a Fenntarthatósági Média Klub egy-egy képvislője is. A szekciókat Színész Bob, Indiana, Újonc slammer-rek színesitik, akik a témát frappáns szabadverseléssel foglalják keretbe.

Az FN5 idei újdonsága, hogy „Zöldülő fesztiválok” témában + 1 szekciót hirdetnek meg, ahol Löbenwein Norbert, VOLT Fesztivál, Balaton Sound főszervezője; Kirchknopf Gergő, az Ocho Macho énekese; Sziromi-Nagy Tamás, a Zöldövezet Társulás Egyesület elnöke; Korentsy Endre, HD Group rendezvényügynökség ügyfélkapcsolati igazgatója kap szót; valamint Hugee&Zeek, slammerek vesznek részt. Az esemény házigazdája idén is Novák Péter.

A nap záróeseménye az este 9-kor kezdődő afterparty, ami a helyszínen 19 óriág regisztrált résztvevőknek ingyenes. A hagyományokhoz híven itt adják át az FN5 Pályázat díjait, utána pedig fellép a Bankrupt, a PASO Traditional Ska és az Ocho Macho.

A rendezvényre regisztrálni lehet: http://www.fenntarthatonap.hu/regisztracio-2/

A Fenntarthatósági Nap programja és további részletek: http://www.fenntarthatonap.hu