2023 január 29

Ukrajna IMF-hitelről tárgyalt

Ukrajna 15 milliárd dollár hitelről kíván megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal. A megállapodás azért is fontos lenne Kijevnek, mert az idén 9,1 milliárd dollár külföldi adósságot kell rendeznie a tavalyi 6,5 milliárd dollár után. A 9,1 milliárd dollárból 6,4 milliárd dollárt az IMF-nek kell visszafizetni.

Az ukrán kormányfő szóvivője kedden azt mondta, hogy az IMF-küldöttség technikai munkára tért vissza Washingtonba, ahol előkészíti a megbeszélések újabb fordulóját.

Ukrajna eddig hét megállapodást kötött a Nemzetközi Valutaalappal, de az utolsót, amely szintén 15 milliárd dollárról szólt, a washingtoni székhelyű szervezet 2011 márciusban felfüggesztette. Erre azért került sor, mert az ország kormánya elutasította több népszerűtlen megszorító intézkedés bevezetését. Ezek közül néhányat azóta jóváhagyott a parlament, de

Ukrajna továbbra is adós a lakossági gázár emelésével.

A népszerűtlen intézkedés az IMF szerint elengedhetetlenül fontos az államháztartási hiány mérséklése érdekében. A tavalyi deficit 6,7 milliárd dollár, a GDP 3,8 százaléka volt, ami csaknem duplája az egy évvel korábbinak.