2024 április 19

Ukrajna áruba bocsájtaná a Barátságot

A lap emlékeztetett arra is, hogy Petro Porosenko gazdasági miniszter nemrég bejelentette, hogy a jelenleg eladási tilalom alatt álló vállalatok számát 1492-ről 296-ra készül csökkenteni a kormány, további részleteket azonban a miniszter nem árult el. A lap birtokába jutott dokumentum szerint a kormány állítólag engedélyezné monopolhelyzetben lévő állami nagyvállalatok eladását, köztük a Naftohaz Ukrajini gázipari vállalatét, a Barátság kőolajvezetékét és több, gázszállítással foglalkozó vállalatét is. Emellett a privatizációs tiltólistáról lekerül több szénbánya, szeszüzem, sportlétesítmény és lapkiadó vállalat is.

A Kommerszant-Ukrajina című ukrán lap szerdán azt írta, hogy a birtokába került annak az előterjesztésnek a szövege, amely a nem privatizálható állami vállalatokat felsoroló törvény módosítását tartalmazza. Eszerint mintegy 1200 vállalat lekerülne a nem eladható állami cégek listájáról, így kevesebb mint 300 vállalat maradna tartós állami tulajdonban. Egy meg nem nevezett kormányforrás elmondta az újságnak, hogy a javaslatot a minisztertanács már jóváhagyta, és hamarosan a parlament elé terjesztik.

A Kommerszant-Ukrajina megjegyzi, hogy noha az üzleti szféra üdvözli a privatizációs lehetőségek bővülését, elemzők szerint a tenderek átláthatatlansága miatt a részvények áron alul kerülhetnek meghatározott üzletemberek kezébe.