2024 április 18

Újratemetik Kocsis Sándort

„A világ legjobb csapatának egyik világklasszis játékosára, Kocsis Sanyira emlékezünk most vissza. Adja a Jóisten, hogy ez a csapat még ezer évig éljen a köztudatban” – nyilatkozta a csütörtöki könyvbemutatón Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa, az alapítvány tiszteletbeli elnöke.

„Magyar ember létére most sikerült végre hazahozni Magyarországra, holnap pedig fejet hajthatunk annak a futballistának, aki annyi boldogságot okozott az embereknek. A magyar labdarúgás legnagyobb játékosai közé tartozik” – mondta Buzánszky Jenő, az Aranycsapat védője, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Borbély Zoltán, az alapítvány felügyelő bizottságának elnöke elmondta, hogy nagyapja, Várvizi Gyula volt az Aranycsapat intézője, így családilag is kötődik az együtteshez. „Az egykori csapat tagjai nemzeti kincseink, kötelességünk az értékeket ápolnunk. Ezen a könyvön keresztül jobban meg lehet ismerni a népszerű Kockát, Kocsis Sándort ” – tette hozzá.

Kocsis Sándor Magyarországon a Ferencvárosban, illetve a Honvédban szerepelt, majd külföldön egy rövid svájci kitérőt követően az FC Barcelona meghatározó játékosa lett. A magyar válogatottal olimpiai bajnoki címet és világbajnoki ezüstérmet nyert. A nemzeti csapatban 68 mérkőzésen 75 gólt szerzett.

Pénteken 12 órától vehetnek végső búcsút barátok, ismerősök, szurkolók Kocsis Sándortól, az Aranycsapat 1979-ben, Barcelonában elhunyt legendás futballistájától a fővárosi Szent István-bazilikában, ahol egykori csapattársa, Puskás Ferenc mellé helyezik el hazaszállított hamvait.

Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a 83 éve, 1929. szeptember 21-én született olimpiai bajnok, 68-szoros válogatott, az FC Barcelonában is sikerrel szereplő labdarúgó urnájánál 12 órától sportszervezetek képviselői állnak díszőrséget, és a gyászoló barátok, sportkedvelők róhatják le kegyeletüket.

Áder János köztársasági elnök 15:55-kor vonul be a Szent István-bazilikába, a Himnusz után pedig Kű Lajos mond beszédet. Őt Berzi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség alelnöke követi, majd Mága Zoltán hegedűművész előadása következik. Ezután Sandro Rosell, az FC Barcelona elnöke, valamint Kocsis korábbi csapattársa, a kétszeres BEK-győztes, aranylabdás Luis Suárez mond beszédet. Később Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa is felszólal, a sort pedig ifjabb Kocsis Sándor zárja.

Kiss-Rigó László megyéspüspök vezeti a gyászszertartást, majd az altemplomban közvetlenül Puskás Ferenc, az Aranycsapat kapitánya mellé helyezik el Kocsis Sándor hamvait.

Kocsis, az 1954-es világbajnokság gólkirálya 1979-ben Barcelonában hunyt el. Pályafutása során a Ferencvárosban, a Budapesti Honvédban, a svájci Young Fellows Zürichben és az FC Barcelonában játszott. A Magyarországon Kockának, Spanyolországban pedig Aranyfejűnek becézett csatár a válogatottban 68 mérkőzésen 75 gólt szerzett, a magyar bajnokságban 247-szer, míg a spanyolban 42-szer volt eredményes. Az 1954-es vb-n elért meccsenkénti 2,2-es gólátlaga a mai napig a leghatékonyabb csatárteljesítmény a világbajnokságok történetében.