2024 május 27

Újabb visszaesést mértek a hazai iparban

A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés az év első hat hónapjában 2,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított termelési kibocsátás júniusban 2,4 százalékkal csökkent.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: az ipar minden fontosabb ágazatában alacsonyabb volt a növekedés júniusban, mint az előző hónapokban, a dinamika csökkenése nem koncentrálódott egy területre.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”96″]

Kitért arra, hogy a járműgyártásban is alacsonyabb volt júniusban a növekedés dinamikája, mint az előző hónapban volt, júniusban a gépipari ágazatban volt nagyobb termelés visszaesés. Felhívta a figyelmet a bázishatásra is, 2015 júniusban viszonylag magas volt az ipari termelés – tette hozzá.

Az idén a második negyedévben az ipar határozott növekedést mutat az első negyedévhez, illetve az előző évi bázishoz képest is – hangsúlyozta. A KSH augusztus 12-én teszi közzé a 2016. júniusi ipari termelés második becslését.