2024 május 23

Újabb tárgyalásokat sürget az uniós biztos

A Wirtschaftswoche című német gazdasági lapnak az energiaügyi biztos azt nyilatkozta, hogy már a legközelebbi napokba mindkét féllel felveszi a kapcsolatot a gázárról szóló tárgyalások újrakezdése céljából. Mint mondta: mindhárom félnek, Ukrajnának, Oroszországnak és az Európai Uniónak is szüksége van arra, hogy legalább ideiglenes megoldást sikerüljön találni a földgáz biztonságos szállítására a közeli tél előtt.

Günther Oettinger szerint, ha csak a gazdasági szempontokat vennénk alapul, akkor Ukrajna és Oroszország már rég megegyezett volna. Az uniós energiaügyi biztos a hét közepén azt mondta, hogy márciusban 2 milliárd köbméter földgáz volt az ukrán tározókban, most 13 milliárd köbméter van, és télre ezt 20 milliárd környékére kellene feltornázni.

Abban az esetben, ha nem töltik fel a tározókat, és kemény lesz a tél, akkor adódhatnak problémák – vélekedett az energiaügyi biztos, aki arra is kitért, hogy azzal is számolni kell, hogy esetleg az instabil Kelet-Ukrajnában megcsapolják a vezetékeket, vagy támadás éri az infrastruktúrát.