2024 május 29

Újabb részletek szivárogtak ki Romney beszédéből

„Elnézem a palesztinokat, akik semmiképp sem akarnak békét politikai okokból, akik elkötelezettek Izrael megsemmisítése és megszüntetése, valamint más ilyen súlyos ügyek mellett, és azt mondom, hogy ez így semmiképp sem mehet” – mondta Mitt Romney.

„Ha én lennék Irán, egy őrült fanatikus, azt mondanám, hogy adjunk egy kis hasadóanyagot a Hezbollahnak (síita libanoni radikális szervezet), vitessük be vele Chicagóba, vagy máshová és ha rosszul mennek majd a dolgok, vagy ha Amerika elkezd a sarkára állni, az mondanánk: ‘tudjátok mit, ha nem hátráltok meg, felrobbantunk egy piszkos bombát” – mondta Romney. Szerinte Amerikát ekként zsarolhatnák „Irán, a mullahok és az őrültek” és ezért nem szabad engedni, hogy Teherán atomfegyverhez jusson.

A republikánus kihívó naivitással vádolta meg Obama külpolitikáját. Szerinte a Fehér Ház jelenlegi lakója abban bízik, hogy személyes kisugárzása és a rábeszélőképessége révén jobb belátásra tudja bírni Putyint, Chávezt és Ahmadinezsádot – Oroszország, Venezuela, illetve Irán elnökét.

A külpolitikai kérdésekről szóló felvétel ugyanazon a zárt ajtók mögött megtartott, májusi szponzori összejövetelen készült, amelyen Romney a hétfőn nyilvánosságra került részletek szerint kijelentette, hogy az amerikaiak 47 százaléka azért szavaz Obamára, mert áldozatnak hiszi magát, és elvárja, hogy az állam gondoskodjon róla. Az elnökjelölt szavai szerint ez a 47 százalék adót sem fizet.

A volt massachusettsi kormányzó a saját feladatát abban látja, hogy – mint fogalmazott – „ne aggódjak ezekért az emberekért”. Helyettük inkább az 5-10 százaléknyi politikai centrumot kívánja maga mellé állítani.

Romney a fejenként 50 ezer dolláros részvételi díjhoz kötött, Boca Raton-i támogatói találkozón azzal is eltréfálkozott, hogy mennyivel könnyebb lenne számára megnyerni az elnökválasztási küzdelmet, ha az apja történetesen vér szerint is mexikói származású lenne, nem pedig egyszerűen csak Mexikóban látta volna meg a napvilágot, amerikai szülők gyermekeként.

A republikánus elnökjelölt a kiszivárgott videó első részleteivel kapcsolatban még hétfő este sajtótájékoztatót tartott, amelyben kijelentette, hogy bár nem fogalmazott „elegánsan”, de kitart az általa mondottak mellett. Mint mondta, kérdésre válaszolt, kötetlen formában.

A kiszivárogtatások mögött álló személyek a jelek szerint Romney két gyenge pontját kívánták kipellengérezni: azt, hogy nem ért a világpolitikához, valamint azt, hogy multimilliomosként elszakadt a többségi társadalom gondjaitól. A republikánus elnökjelölt elleni támadást olyan időszakban követték el, amikor a két nagy párt országos konvenciója nyomán Obama – a Reuters és az Ipsos hétfőn ismertetett közös közvélemény-kutatása szerint – öt százalékpontos előnnyel rendelkezik vele szemben.

Szaeb Erakat palesztin főtárgyaló kedden visszautasította Romney szavait és kijelentette, hogy „senki sem nyerhet többet az Izraellel megkötendő békétől, mint a palesztinok és senki sem veszít többet a béke hiányában, mint a palesztinok”.