2023 február 01

Újabb óriás fejlesztett nálunk

Ideje szintet lépnünk

A 3 milliárd forint beruházással létrehozott új részleggel a brit gyógyszeripari csoport bővítette magyarországi kapacitását, a gyár diftéria- és tetanuszvakcina-komponenseket állít elő.

Megnyitó beszédében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy 2010-ben Magyarország új gazdaságpolitikai pályára lépett, azt a célt tűzte ki, hogy Közép-Európa termelési központja legyen. Úgy vélte, ezt a célt – többé, mint kevésbé – sikerült is teljesíteni, komoly sikerek születtek az ország újraiparosítása tekintetében.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Új dimenzióba kell azonban helyezni a magyar gazdaság fejlődését és növekedését, és az ipari központ szerepből át kell lépni a kutatás-fejlesztési és innovatív központok világába – emelte ki.

Kulcsszerepben a gyógyszeripar

A magyar gazdaságot hozzáadott érték, innováció, kutatás-fejlesztés tekintetében újabb lépcsőfokra kell léptetni – hangsúlyozta. A cél az, hogy 2020-ra a GDP 1,8 százaléka a kutatás-fejlesztést szolgálja. A magyar gazdaság fejlődésének új szintre emelésében a gyógyszeriparnak kulcsszerepe van – mutatott rá.

A tárcavezető kiemelte: a tavalyi exportrekord nem jöhetett volna létre, ha a magyar gyógyszeripar nem döntött volna exportrekordot. Az a tény, hogy a gyógyszeripar tavaly 4,5 milliárd eurónyi értékben exportált, megmutatja, hogy a magyar gyógyszeripari termelés világszinten is versenyképes – jelezte.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A miniszter ismertette: a hazai gyógyszergyártás termelési értéke tavaly 8,5 százalékkal növekedett. Az idei év első negyedévében 26 ezer magyar ember dolgozott a gyógyszeriparban, 22 százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Újabb sikerpont

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a GSK már 15 éve Magyarország megbízható partnere, a cég egyik legnagyobb oltóanyaggyártó központját telepítette ide. A mostani beruházásra a vállalat több mint 3 milliárd forintot költött, a fejlesztés révén új termelőegység jön létre Gödöllőn és új gyártási technológiák állnak szolgálatba – hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter.

A miniszter Magyarország és az Egyesült Királyság gazdasági és kereskedelmi együttműködése újabb sikerpontjának nevezte a beruházást. Jelezte: Magyarország számára az Egyesült Királyság tavaly már a 11. legfontosabb kereskedelmi partner volt úgy, hogy a két ország közötti áruforgalom tavaly 15 százalékkal növekedett, és az idei évben is sikerült fenntartani ezt a növekedési ütemet.

Hozzátette: az Egyesült Királyság immár az ötödik legjelentősebb külföldi beruházóvá vált Magyarországon. Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a kormány négy brit tulajdonú vállalattal kötött már stratégiai megállapodást, a GSK-val 2014-ben.

Megerősödött pozíció

Christopher Hunley, a GSK ügyvezető igazgatója az ünnepi eseményen elmondta, hogy az új termelési részleg 130 millió vakcina előállításához járul hozzá évente. Az igazgató méltatta a partnerség fontosságát, amely létrejött a magyar kormánnyal, az egyetemekkel, oktatási programokkal.

Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete arról szólt, hogy a magyarországi piacon a GSK megalapozta a stabilan növekedő üzlet lehetőségét, a stabil gazdaságnak és a kedvező üzleti környezetnek köszönhetően. Sussanne Martz, a GSK minőségbiztosítási igazgatója azt emelte ki, hogy a gödöllői telephely stratégiai pozíciója megerősödött a GSK globális gyártási hálózatban.