2023 január 29

Újabb milliókat kapnak a törökök a menekültválságra

27 millió jut oktatásra

A Törökországban tartózkodó menekültek szükségleteinek kielégítéséhez és az őket befogadó közösségek kiadásaihoz a csütörtökön bejelentett összeggel együtt az unió eddig már összesen 240 millió euróval járult hozzá – emelte ki a szóvivő.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

A 47 millió eurós támogatásból 20 milliót a török parti őrség felderítő és mentési műveleteire különítenek el, 27 millió euróval pedig a szíriai menekült fiatalok oktatásával összefüggő kiadásokhoz járulnak hozzá.

A bizottság közlése szerint a döntés a márciusi EU-török migrációs megállapodás alapján született; abban az EU vállalta, hogy felgyorsítja a törökországi menekültközpontok támogatására szánt kifizetéseit.

Tegnap így nyilvánultak meg a törökök

Az Európai Unió nagyon fontos, de nem az egyetlen lehetséges partner Törökország számára – mondta Ömer Celik, az európai uniós ügyek új minisztere azon a szerdai sajtótájékoztatón Ankarában, amelyen átvette a tisztséget a távozó Volkan Bozkirtől. 

Celik kiemelte: az ország belső békéjét terrorszervezetek fenyegetik, a terrorellenes törvény jogos önvédelem. Arra kérjük az uniót, hogy hagyjon fel a Törökországgal szemben tanúsított kettős mércével – tette hozzá.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Brüsszel korábban a schengeni vízummentesség egyik sarkalatos feltételeként arra szólította fel Ankarát, hogy enyhítse a terrorellenes törvényt, amit Törökország következetesen visszautasít.

Erdogan kedd este a többi között úgy fogalmazott: “ne jöjjenek folyamatosan a feltételekkel. Ez Törökország!” A tanácsadó szerint a török elnök szavai úttörőek, teljesen új megközelítést jelentenek az EU-török viszonyban.