2023 december 11

Új otthon lesz a Babaváró kölcsönök többségéből

Az érdeklődés változatlanul élénk a tavaly óta elérhető konstrukció iránt. A folyósítások összege közelít a 800 milliárd forinthoz, amelynek közel 40 százalékát az OTP Bank folyósította az igénylő házaspárok számára. A hitelintézet adataiból kiderül; százból 31 házaspár ingatlan vásárlására, míg 28 meglévő otthona bővítésére, felújítására költi az OTP Banknál felvett Babaváró kölcsön összegét. Minden tízedik házaspár pedig jelzáloghitelt is igényel a Babaváró kölcsön mellé.

„Egy év után is jelentős az érdeklődés a Babaváró kölcsön iránt, az OTP Bank piaci súlyának megfelelően vesz részt a kölcsön folyósításában. Az ügyintézés továbbra is gördülékeny a fiókhálózatunkban; az igénylő házaspárok átlagosan 8 napon belül hozzájuthatnak az igényelt összeghez. Ügyfeleink kényelmét szolgálva az OTP Bank weboldalán lehetőséget biztosítunk online időpontfoglalásra is, és a fiókhálózatunkban digitális aláírópadon írhatják alá a szerződésüket, ezzel csökkentve az ügyintézési időt, valamint a felesleges papírhasználatot” – mondta el dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank hitelezési folyamatokért felelős vezetője.

A Babaváró kölcsön

A házaspárok a konstrukcióban maximum 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt igényelhetnek a bankfiókokban, függetlenül attól, hogy van-e már gyermekük. A legfrissebb módosítás­ értelmében már a gyermekkel rendelkezők esetében sem feltétel, hogy legalább az egyikük az első házasságában éljen. Ha a hitel folyósításától számított öt éven belül teljesül a gyermekvállalás, három évig (ikerpár esetén 3+2 évig) nem kell fizetniük a törlesztő részleteket és a teljes futamidőre kamatmentessé válik a kölcsönük. A második gyermek érkezésekor újabb három évig szüneteltetik a törlesztést és a fennálló tartozás 30 százalékát elengedik. A harmadik gyermek megszületésekor a teljes tartozás megszűnik. A július 22-én közzétett kormányzati összesítés szerint a babavárót igénylő házaspárok száma országosan átlépte a 100 ezres, a folyósított összeg pedig a 784 milliárd forintos határt, 33 ezer esetben már megszületett, vagy úton van a gyermek.

100-ból 42 szerződés esetében már megszületett vagy érkezik a gyermek

Az OTP Bank a Babaváró kölcsön indulása óta eltelt időszakban csaknem 38 ezer megkötött szerződésre valamivel több mint 360 milliárd forintot folyósított az igénylőknek. A legtöbb igénylés Budapestről és környékéről, valamint Északkelet-Magyarországról érkezett. Az ügyfelek meghatározó többsége a felső határként megszabott 10 millió forintot igényelte, az eddig folyósított támogatások átlagos össze 9,5 millió forint volt. A Babaváró kölcsönt felvevők 42 százaléka jelentette már be a várandósságát vagy gyermekének megszületését, ami azt jelenti, hogy már csaknem 16 ezer, az OTP Banknál megkötött szerződésnél kérhetik a törlesztés szüneteltetését a házaspárok.