2024 június 18

Új értelmet nyerhet a made in China

Míg korábban jellemzően a tradicionális hazai kultúrát jelképező ajándékokat vittek hivatalos útjaikra Kína legmagasabb rangú képviselői, mára megváltoztak a protokolláris szokások – írja a Zsenmin Zsipao beszámolójában. A kínai festményeket, hímzéseket és porcelántárgyakat mostanra felváltották a kelet-ázsiai országban gyártott, komolyabb szaktudást igénylő tárgyak, amelyek a puha erő csatornájaként is szolgálnak, és a „made in China” címkéhez kötődő kép újraformálását is segítik.

Luxusautó és csúcskategóriás telefon

A Zsenmin Zsipao összeállítása szerint Hszi Csin-ping elnök például a hazai ZTE mobilcég 4G-s mobilinternetezést lehetővé tevő legújabb generációs mobilját, a Grand SII-t ajándékozta a Sanghaji Együttműködési Szervezet dusanbei ülésén megjelent külföldi vezetőknek. A lap ugyan ezt nem említi, de korábban más újságok is beszámoltak arról, hogy Hszi India, Srí Lanka és a Maldív-szigetek első embereinek is ezt az ajándékot nyújtotta át. Szintén a kínai technológia fejlődését jelképezve az elnök a Fidzsi-szigetek miniszterelnökének kínai látogatásán 20 darabot ajándékozott a hazai gyártású luxusautó, a Hongcsi H7-es modelljéből.

Fentieknél kisebb értékű, de a hagyományos ajándékok sorából kilógó tárgyként a kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang a 2012-es év legnagyobb hazai kasszasikerét, az Elveszve Thaiföldön című filmet vitte magával thaiföldi látogatására. A mozi bemutatásának évében csaknem 210 millió dollárt hajtott jegybevételekből, minden más filmet maga mögé utasítva.

Cameron egy vonatmakettet kapott ajándékba

Szintén a hagyományos ajándékok sorát bontotta májusban az az album, melyet Li az etióp elnöknek ajándékozott. Mindkét politikus a Pekingi Egyetem egykori hallgatói sorába tartozik, mi több, egy évben kapták kézhez diplomájukat, erre emlékeztetőül a kínai miniszterelnök az egyetem által speciálisan erre az alkalomra készített albummal állt elő. Li David Cameron angol miniszterelnöknek sem porcelánnal kedveskedett, a hazai fejlesztésű nagysebességű vonatok egy makettjét adta ehelyett.

A kínai first lady adományai szintén segítik a kínai termékek népszerűsítését. A tanzániai nő- és fejlesztési alapnak például Peng Li-jüan a híres Csöcsiang tartománybeli Ruans vállalat igazgyöngy-nyakláncát és kínai gyártású kozmetikumokat ajándékozta.