Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

Túlbecsülték a német gazdaságot

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) júliusi előzetes értéke 58,3 pontra csökkent a júniusi 59,6 pontról. A szolgáltatóipari BMI előzetese júliusra vonatkozóan 53,5 pont lett a június 54,0 pont után. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összevonásával képzett összetett BMI júliusi előzetes értéke 55,1 pontra csökkent 56,4 pontról.

Elemzők a 54,3 pont szolgáltatóipar, 59,2 pont feldolgozóipari és 56,3 pont összetett BMI értéket vártak júliusra. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A BMI mutatók alapján a német gazdaság növekedési lendülete csökkent valamelyest az év második felének kezdetén – kommentálta a felmérés megállapításait Trevor Balchin, az IHS Markit közgazdásza.

A késztermékek mennyisége és a beérkezett megrendelések január óta a legkisebb mértékben növekedtek – jegyezte meg, hangsúlyozva, hogy az összkép azonban ezzel együtt is lendületes növekedésről tanúskodik, a júliusi lassulás ugyanis hat éve a legerősebb negyedév után következett be.