2024 június 21

Túl sok olaj lesz a piacon

Elég olaj lesz

A párizsi székhelyű kormányközi szervezet októberi jelentésében jelezte, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) borúsabb gazdasági növekedési előrejelzéseiből kiindulva rontotta a jövő évi várható olajkereslet növekedésére vonatkozó becsléseit. Emellett jövőre már nem hajtják a keresletet az alacsony árak sem, amelyek miatt idén az Egyesült Államok, Kína és Európa is jelentős készletet vásárolt fel és raktározott el.

Az ügynökség szerint idén a világ várható napi olajkereslete 1,8 millió hordóval 94,5 millió hordóra, jövőre pedig 1,2 millió hordóval 95,7 millió hordóra emelkedik. A napi növekedés mértékét az idei év esetében 100 ezer hordóval emelte, a jövő évit viszont 150 ezerrel csökkentette.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Idén szeptemberben napi 96,6 millió hordó olajat hoztak felszínre a kitermelő országok. Ezen belül a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai 90 ezer hordóval napi 31,7 millió hordóra emelték, az OPEC-en kívüli országok viszont 180 ezer hordóval 58,3 millió hordóra csökkentették kitermelésüket.

Jelenleg az alacsony olajárak támogatják a kereslet erős növekedését. A világ legnagyobb fogyasztói, az Egyesült Államok és Kína, több olajat vásárol, aminek köszönhetően napi 1,8 millió hordóval emelkedik a kereslet. A jövő évi kilátások azonban kevésbé jók – mutatott rá a szervezet, amely a világgazdasági növekedés lassulásával és az árhatás kifutásával magyarázta előrejelzésének rontását.

Felfelé indult az árfolyam

Dacára a felemás IEA-jelentésnek a kőolaj világpiaci ára emelkedett kedden. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta árát megfogta a 14 napos mozgóátlag, és hozzájárult a dráguláshoz a dollár árfolyamának csökkenése. Közép-európai idő szerint fél hét körül a WTI novemberi szállításra 54 centtel, 1,15 százalékkal 47,64 dollárra drágult, míg az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti 45 centtel, 0,89 százalékkal, 50,70 dollárra emelkedett.