2024 június 21

Tragikus az európai építőipar helyzete

Messze a fellendüléstől

Az unió statisztikai hivatalának szezonálisan kiigazított adatai szerint az EU28 tagállamában júniusban 0,3 százalékkal csökkent, az eurózónában pedig nem változott az építőipar teljesítménye az előző hónaphoz képest. Tavaly júniushoz képest az euróövezetben 0,6 százalékkal emelkedett, míg az EU egészében ugyanennyivel csökkent az építőipar termelése.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”96″]

Havi összevetésben júniusban a legnagyobb mértékben, 3,9 százalékkal Csehországban hanyatlott az építőipari termelés, majd Lengyelország (mínusz 3,7 százalék) és Bulgária (mínusz 1,6 százalék) következik. A legnagyobb növekedést Magyarországon (7,6 százalék), Szlovéniában (2,3 százalék) és Szlovákiában (1,7 százalék) regisztrálták.

Miénk a legrosszabb adat

Tavaly júniushoz viszonyítva a legnagyobb mértékben, 16,2 százalékkal Magyarországon esett vissza az építőipar termelése. Szlovéniából 16 százalékos, Lengyelországból pedig 14,7 százalékos csökkenést jelentettek. Ugyanakkor Svédországban 16,3 százalékkal, Spanyolországban 6,9 százalékkal, Romániában pedig 4,6 százalékkal nőtt a termelés. Nyolc országból nem érkezett adat.

A KSH múlt csütörtökön azt jelentette, hogy az építőipar teljesítménye júniusban 16,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva és 7,5 százalékkal emelkedett májushoz képest.