2023 január 31

További löketet adhat az autógyártás

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett előzetes adatai szerint az ipari termelés 3,5 százalékkal haladta meg tavaly novemberben a megelőző év azonos időszakit. A munkanaphatástól megtisztított index 5,8 százalékos növekedést jelzett tavaly novemberben, amely megközelíti az előző havi, 6 százalékos bővülést. Az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal csökkent az ipari termelés novemberben a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint.

Élénkülhet a külföldi kereslet

autógyártás 121228Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője szerint az ipari termelést a járműgyártás növekedésének lassulása fékezte. Ennek ellenére a következő hónapokban elsősorban a járműgyártás adhat további lendületet az ipari termelésnek, részben az autópiaci kilátások javulása, részben a hazánkban létesített autóipari kapacitások felfutása miatt. Decemberben igen jelentős javulás látszott az európai autópiacokon.

A kilátásokat nézve biztatónak nevezte, hogy az európai és a német konjunktúraindikátorok a kilábalás irányába mutatnak, így a külső kereslet élénkülése várható. A belső kereslet ugyancsak élénkült a tavalyi év utolsó hónapjaiban, amit alátámasztanak a várakozásoknál lényegesen jobb kiskereskedelmi adatok is, és biztatóak az ipar megrendelési adatai.

Suppan Gergely szerint idén az autóipari kapacitások további felfutásával, az év közben belépő újabb feldolgozóipari kapacitásokkal, valamint a tavalyihoz képest jóval kedvezőbb külső és belső keresleti kilátásokkal 6 százalékra gyorsulhat az ipar kibocsátásának növekedése a tavalyra várt közel 2 százalékos növekedéshez képest.

Behúzta a kéziféket az autóipar

Gabler Gergely, az Erste vezető elemzője elmondta, hogy a vártnál gyengébben alakult a novemberi ipari termelés. Saját előrejelzésük a nyers adatokra 3,3 százalékos, a kiigazítottakra 6,9 százalékos növekedést jelzett előre 2012 azonos időszakához képest. Egyetértett azzal, amit a KSH is hangoztatott, miszerint az autóipari teljesítmény mérséklődése, és ezzel összefüggésben az ipari export kisebb visszaesése okozta a vártnál kisebb növekedést.

A szakértő a most közölt előzetes ipari termelési adatok alapján azt valószínűsíti, hogy 2013-ban a bruttó hazai termék (GDP) 0,8 százalékkal nőtt, a tavalyi utolsó negyedévben pedig 2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.