2024 április 24

Tovább zuhantak a termelői árak

Az árcsökkenést elsősorban a fafeldolgozás, papírtermék gyártása, nyomdai tevékenység, a kohászat, fémfeldolgozás gyártása, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása és az energiaszektor árainak csökkenése magyarázza – írja a statisztikai hivatal.

Augusztusban az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest változatlanok maradtak.

A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai augusztusban az előző hónaphoz képest összességében 1,2 százalékkal emelkedtek. Ezen belül a legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, a vegyi anyag, termék gyártása, az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása és a járműgyártás területén emelkedtek az árak.

A KSH adatai szerint ugyanakkor jelentősebb csökkenés volt tapasztalható a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, a kohászat, fémfeldolgozás területén és a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában, a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 1,7 százalékkal voltak alacsonyabbak az előző hónaphoz képest.

A KSH tájékoztatása szerint a 2011. év azonos időszakával összehasonlítva a feldolgozóipari ágazatok augusztusi belföldi értékesítését 4,7 százalékos áremelkedés jellemezte. Legnagyobb mértékű növekedés továbbra is a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban, a vegyi anyag, termék gyártásában, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában volt.

2011 augusztusához viszonyítva csökkentek az árak a gyógyszergyártásban, a gép, gépi berendezés gyártásában, a kohászat, fémfeldolgozás és az egyéb feldolgozóipar, ipari gép, berendezés üzembe helyezése, javítása területén.

A többi feldolgozóipari ágazatban 0,2 és 4,3 százalék között emelkedtek az árak egy év alatt augusztusban. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai átlagosan 7,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbihoz képest.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2012 augusztusában az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 0,3 százalékkal csökkentek, míg a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,5, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,4 százalékkal nőttek az árak.

A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai 0,2 százalékkal voltak magasabbak. 2011 azonos hónapjához képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 7,3, a beruházási javakat előállító ágazatokban 0,5, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 2,7 százalékkal emelkedtek az árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2012 augusztusában az előző havihoz képest 0,6 százalékkal mérséklődtek, a 2011 augusztusához képest 4,6 százalékkal növekedtek.

A forint egy hónap alatt az euróhoz mérten 2,6, az amerikai dollárhoz képest 3,5 százalékkal erősödött; a 2011 augusztusában jegyzett árfolyamokhoz viszonyítva az euróhoz mérten 2,4, a dollárhoz mérten 18,5 százalékkal gyengült.