2023 március 21

Tovább terjeszkedhet Amerikában a Richter

Kedvező eredményről számolt be tegnap a Richter, amit a piac szolid emelkedéssel nyugtázott. Ma délelőtt is enyhe pluszban jegyezték a papírt.

2019-től a piacon?

A cariprazine (Vraylar) originális szerrel kapcsolatban pozitív eredmény érkezett a bipoláris I depresszió kezelésében végzett fázis III vizsgálat esetében – mondta Kovács Bálint, az Equilor senior elemzője. Hozzátéve: ez azt jelenti, hogy a jelenleg két indikációban – skizofrénia és bipoláris mánia – forgalmazott termék felhasználási köre egy indikációval bővülhet a jövőben. A bipoláris depresszióra vonatkozó törzskönyveztetési kérelem benyújtása 2018 második félévében várható, jóváhagyás esetében ebben az indikációban történő termékforgalmazás pedig reálisan 2019-től indulhat.

Négy és fél indikáció

A cariprazine hatóanyagnak négy és „fél” indikációja van. A skizofrénia és bipoláris mánia mellett a bipoláris depresszió és a major depresszió. Az a bizonyos feledik indikáció pedig a skizofrénia úgynevezett negatív tünet együttesére vonatkozik.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Gond van az Esmyával

Kellett is a jó hír a papírnak, hiszen december elején nagyot zuhant, amikor kiderült, hogy az egyik legfontosabb készítménye, a nőgyógyászati szer Esmya mellékhatásaként májkárosodás léphetett fel több betegnél és három esetben májátültetésre volt szükség. Ezért az európai gyógyszerügyi hatóság (EMA) vizsgálatot rendelt el.

Fedezetként shortoltak?

A piac vélhetően túlreagálta a hírt. Amire utólagos magyarázattal szolgált, amikor a brit CQS LLP és a francia BNP Paribas is bejelentette a felügyeletnek, hogy a Richter alaptőkéjének fél százalékát meghaladó összeggel shortolták a papírt. Ami lapértesülések szerint, első hallásra különösen hat, hiszen mindkét cég nagyban vásárolt 2019-ben kifutó, részvényre váltható kötvényeket.

Az átváltási ár jelenleg 6000 forint körül van, vagyis a kötvényesek az ennél magasabb kurzusban lennének érdekeltek. Sanszos lehet, hogy fedezeti ügyletről lehet szó, mellyel az esetleges árfolyamesés ellen biztosították magukat. Kihasználva a negatív hírt. A piac azonban nem dőlt be, már a 6400 forintos támasz megfogta az esést.