2024 április 19

Tovább nőtt a munkanélküliség Szlovéniában

A statisztikai hivatal kedden ismertetett adatai szerint 106.896-an voltak állás nélkül, 1.266-tal többen, mint június végén. A júliusi munkanélküliség 11,7 százalékra nőtt a júniusi 11,5 százalékról. Tavaly júliusban a ráta 11,5 százalék volt.

Szlovéniában egyre rosszabbak a makrogazdasági mutatók, a Moody’s Investors Service augusztusban agresszív mértékű leminősítéssel megvonta az ország elsőrendű „A” kategóriás államadós-besorolását a szlovén bankrendszer további feltőkésítési költségeire és a szlovén kormány finanszírozási forrásainak szűkülésére hivatkozva.

Az alig kétmillió lakosú Szlovénia 2007-ben vezette be az eurót. Az ország gazdasága a leggyorsabban nőtt az euróövezetben a recesszió előtt, de 2009-ben az erősen exportorientált gazdaság 8 százalékkal zsugorodott. 2010-ben 1,4 százalékkal nőtt a szlovén bruttó hazai termék (GDP).

A gazdaság tavaly ismét recesszióba került, a GDP 0,2 százalékkal csökkent. A Moody’s előrejelzése szerint a helyzet az idén jelentősen tovább romlik: 2012 egészében már 2 százalékos GDP-mínuszt valószínűsítenek Szlovéniában. Negyedéves összevetésben 1 százalékkal, éves szinten pedig 3,2 százalékkal csökkent a második negyedévben a szlovén GDP.

Augusztusban gyengébb országkockázati csoportba sorolta át – az idén immár másodszor – a szlovén bankrendszert a Standard & Poor’s, egyebek mellett a szlovén bankok romló működési környezetére hivatkozva.