2024 június 24

Tovább drágult az olaj

Drágul az olaj

Az amerikai WTI könnyűolaj idén már 9%-kal drágult. A mai napon réssel nyitotta heti kereskedését az olaj, 107 dollár felett ingadozik a hordónkénti árfolyam. A Brent olaj is emelkedett, 115 dollár felé került ismét a jegyzés, amelyre kilenc hónapja nem volt példa.

olaj nyersanyagAz olaj árának emelkedése mögött elsősorban a közel-keleti konfliktus mélyülése áll. Az iraki területeken tovább folynak a harcok az iszlamista fegyveresek és a kormány erői között. Az ISIS milicistái több iraki falut is elfoglaltak, emellett a Szíriával határos két átkelőhely felett is átvették az irányítást. Barack Obama amerikai elnök felhívta a figyelmet arra, hogy az olajban gazdag országban folyó összecsapások könnyen átterjedhetnek a térség más államaira is.

További támogatást kapott az olaj Kína felől. A kínai feldolgozóipar teljesítménye 5 hónap visszaesés után júniusban ismét bővülést mutatott. A HSBC előzetes jelentése alapján 49,4 pontról 50,8 pontra emelkedett a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index. A piaci becslés 49,7 pont volt. 50 pont felett a mutató már növekedést jelez, így nem csoda, hogy a sok csalódást keltő hír után a várakozásokat felülmúló adatsor erősíteni tudta a befektetők kínai gazdaságba vetett bizalmát.

Az augusztusi szállítású WTI olaj ára jelenleg 107,2 dollár körül ingadozik hordónként. A szintén augusztusi szállítású Brent olajjal 115,3 dolláron kereskednek.

A csütörtöki megugrás óta nem mozdul az arany

Nagyot emelkedett csütörtökön az arany árfolyama, az iraki konfliktus éleződése mellett a Fed elnöke is segítette a nemesfém megugrását, Janet Yellen elmondása szerint ugyanis a jegybanki alapkamat továbbra is a jelenlegi alacsony szinten maradhat. A befektetői hangulatra azóta a kivárás jellemző az arany piacán, és bár a geopolitikai feszültségek tovább súlyosbodtak, a magas árfolyam miatt továbbra sem kerültek túlsúlyba a vevők, így az ellentétes hatások többnyire kioltják egymást.

A spot arany árfolyama ismét 1 300 dollár fölé tudott emelkedni még csütörtökön, a sárga nemesfém pedig azóta is tartja akkor elért szintjét, és szűk tartományban, 1 310-1 320 dollár között mozog unciánként. Jelenleg 1 315,8 dolláron kereskednek vele.