Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 22

Tovább a defláció ellen

A kormányfő megerősítette, hogy jövő áprilisban 5 százalékról 8 százalékra fog növekedni Japánban a forgalmi adó. Ezzel párhuzamosan azonban komoly gazdaságélénkítő lépéseket is fognak tenni, hogy ellensúlyozzák a lakossági és vállalkozói kiadásokat érő negatív hatásokat. A miniszterelnök 2012 decemberében került hivatalba, és akkor ígéretet tett, hogy aktív monetáris politikával élénkíteni fogja a gazdaságot.

A miniszterelnök beszéde arra utal, hogy úgy érzi, az erősödést mutató termelői adatok ellenére további intézkedésekre van szükség, hogy növekedjen a bizalom a világ harmadik legnagyobb gazdaságában. Abe egyre jobban törekszik támogatni a vállalkozásokat a fizetések emelésével, az állami szabályozás áramvonalasításával és adókedvezmények nyújtásával.

Abe szerint a kormány az iránt is elkötelezett, hogy törvények szülessenek különleges gazdasági övezetek létrehozásáról, amik elősegítenék a külföldi tőkebefektetést. Ez áttételesen a 2020-as tokiói olimpia megrendezését is segítheti például az infrastrukturális beruházásokon keresztül.