2024 június 13

Töretlen emelkedés az olajpiacon

Újabb emelkedő hetet zárhat a Brent olaj

Az amerikai WTI júliusi szállítású olajjal ma lehet utoljára kereskedni, az elmúlt nap kilengései leginkább a befektetők pozíciórendezéseinek voltak köszönhetőek. Az augusztusi szállítású olaj árfolyama szűk tartományban ingadozik. A Brent olaj második heti emelkedését zárhatja, tegnap 9 havi csúcsára ért a kurzus.

olajár_emelkedés_árupiac_nyersanyagpiac_123rfAz iraki belpolitikai válság tovább mélyülhet, amely felfelé hajthatja az olaj árát. Az Egyesült Államok igen kényes szituációban találhatja magát, amennyiben ismételten katonákat küld a közel-keleti országba. Barack Obama elnök kilátásba helyezte, hogy szigorúan megfigyelő és tanácsadó státuszra 300 fegyvereset vezényelhet Irakba. Obama elnök egyik politikai vezérfonala éppen az iraki háború lezárása volt. A katonai támogatás mellett további célzott akciókra is sor kerülhet, azonban az elnök hangsúlyozta, hogy nem fognak ismét háborúba lépni Irakkal.

Az iraki hadsereg és az ISIL katonái között összecsapás bontakozott ki az ország legnagyobb olajfinomítójának irányításával kapcsolatban. A napi 300 ezer hordós kapacitással működő finomító elvesztése esetén már csökkenhet az iraki olajtermelés. Az olajexportőrök nemzetközi szervezetének meghatározó tagja akár további olajimportra is szorulhat, ez a tény pedig a Brent árát nyomná feljebb.

Az augusztusi szállítású WTI olaj ára délelőtt 106,4 dollár körül ingadozott hordónként. A szintén augusztusi szállítású Brent olajjal 114,9 dolláron kereskedtek.

Fordult az arany

Az azonnali szállítású nemesfém az elmúlt nap 3,3%-kal drágult, amelyre legutóbb tavaly áprilisban volt precedens. Emellett az árfolyam áttörte a komoly ellenállásnak tekinthető 1 300 dolláros unciánkénti szintet is. A mai napon korrekció figyelhető meg az arany esetében.

arany_gtvA tegnapi erős emelkedés látszólag visszafordult, az árfolyam kezd visszacsorogni a fontos, 1 300 dolláros unciánkénti támaszra. A Fed jegyzőkönyv közzététele, valamint az iraki politikai krízis mélyülése is egyaránt hajtóerőt jelentett az árfolyamnak, azonban a vételi oldal nem bővült számottevően. A kínai fizikai nemesfém kereslet nem mutat szignifikáns emelkedést, a piackövető ETF-k száma sem bővült számottevő mértékben.

Az arany mozgása általában ellentétesen mozog az amerikai állampapírok hozamával, azonban az elmúlt napon emelkedtek a hozamok, de ezzel párhuzamosan az arany is szárnyalt. A dollár a főbb devizákkal szemben ismételten erősödést mutat, amely nem kedvez az arany emelkedésének.

Az azonnali szállítású (spot) árfolyam délelőtt 1309,1 dollár körül ingadozott unciánként.