2024 június 14

Többéves mélyponton az olajár

olajkút kitermelés gazdasagtv 140527Belépett a medve piacra az olaj

Az amerikai WTI és az észak-tengeri Brent típusú olaj ára is több éve nem látott alacsony szintekre esett vissza, amely mögött főként a G20-as tagországok üléséről érkező hírek álltak.

A WTI könnyűolaj jegyzése tegnap 84,06 dollárig esett, ilyen alacsony szinten utoljára 2012 novemberében állt az árfolyam. A mai nap még tovább gyengült a WTI olaj, de azt követően 84 dollár alatti szintekről fordult vissza. A Brent olaj is 90 dollár alá került, 2010 decembere óta nem látott árfolyamszintre, 88,9 dollárra zuhant.

Az olaj több hete tartó csökkenése és több, mint 20%-os esését követően belépett a medve piacra. A piaci szereplők optimizmusa nagymértékben csökkent az olajjal kapcsolatban. A kérdés az, hogy az OPEC (kőolajexportáló országok szervezete) mikor avatkozik be és vágja vissza a kitermelést.

A korábbi tapasztalatok szerint a 85 dolláros árfolyamszint körül már várható az OPEC intervenciója, de egyelőre erre utaló jelek nincsenek. A tagok november 27-én üléseznek majd Bécsben, ahol a fő pont a jövő évi kitermelési szint meghatározása lesz.Az olaj piaca jelenleg túltelített, mely nagyrészt az amerikai rekord magas kitermelésnek köszönhető.

Az árfolyam tegnapi esését a G20-as országok üléséről érkező hírek is erősítették. Az értekezés során Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke elmondta, hogy egyre több jelét látják annak, hogy az európai régió gazdasági növekedése veszélybe került. Fed kormányzók szerint az amerikai gazdaság kilátásait negatívan befolyásolhatja a globális lassulás.

A novemberi szállítású WTI olaj árfolyama 11 órához közeledve 84,4 dollár körül ingadozott hordónként. A szintén novemberi szállítású Brent olajjal 88,1 dolláron kereskedtek ekkor.

Visszafordult a mélypontról az arany

Június óta nem látott heti emelkedéssel zárhat ma az arany árfolyama, elsősorban a világgazdasági teljesítmény lassulásával kapcsolatos spekulációk hatására nőtt meg a nemesfém menedékszerepe a piacon.

aranyrudak gtvAz arany árfolyama a hétfőn elért 15 hónapos mélypont óta 2,7%-ot emelkedett a világgazdasági teljesítmény romlásával kapcsolatos félelmek erősödése miatt. Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke tegnap a G20-as csúcstalálkozón elmondta, hogy egyre több jelét látják annak, hogy a régió gazdasági növekedése veszélybe került. Fed kormányzók szerint emellett az amerikai gazdaság kilátásait negatívan befolyásolhatja a globális lassulás, ezt az álláspontot tükrözi a Fed szerdán megjelent kamatdöntési jegyzőkönyve is. A világgazdasági teljesítmény romlása erősítheti az arany menedékszerepét a piacon, ami által megnőhetne a nemesfém iránti kereslet.

A spot arany árfolyama kisebb csökkenést mutatott ma reggel, azonban a hetet még így is jelentős emelkedéssel zárhatja. A nemesfémmel a délelőtt közepén 1 220,5 dolláron kereskedtek unciánként.